Liliana Mincă… Nici nu trebuie spus mai mult…

Zilele acestea am avut parte de o revelaţie. Una mai degrabă impusă decât voluntară.

Se spune despre judeţul Botoşani că a dat României patru genii. Eminescu, Iorga, Enescu şi Luchian.

Pentru cultura generală a fiecăruia dintre noi mai trebuie adăugaţi şi Grigore Antipa, Elie Radu, Octav Onicescu, Mihai Ciucă, Emil Severin, Dimitrie Pompeiu, Octav Băncilă, Dimitrie Brândză, Ion Pillat, Gheorghe Avramescu, Mihail Romano, Adrian Adamiu şi lista ar putea continua.

Însă, aşa lungă cum e această listă se pare că e pe cale să fie completată de Liliana Mincă. Nu o ştiţi pe Liliana Mincă?!…

Când am auzit că Liliana Mincă are mari şanse să fie numită în funcţia de secretar de stat – şi nu oriunde, ci la Ministerul Educaţiei – m-a pufnit râsul. Adică mi s-a părut o glumă foarte reuşită. Ca şi cum l-ai numi pe Dorel, băiatul ăla nevinovat dar şi nepriceput din reclame pe post de ministru – sau măcar secretat de stat – la Ministerul Reconstrucţiei Naţionale.

Pe urmă, când am aflat că treaba e pe bune am început să mă întreb. Să mă întreb de ce, dintre toate variantele posibile de pe lumea asta, din tot ce mişcă în ţara asta abia madam Mincă a fost considerată suficient de capabilă pentru a fi numită secretar de stat la Educaţie.

Am trecut prin CV-ul doamnei şi am aflat că nu a predat niciodată într-o şcoală, prin urmare este complet lipsită de experienţa didactică directă; experienţă care ar trebui să fie obligatorie pentru oricine lucrează la Ministerul Educaţiei sau într-un inspectorat ori are pretenţia că e capabil să conceapă un manual şcolar.

Deci premisele nu sunt foarte încurajatoare. Pentru Educaţie, nu pentru Liliana Gervasuc. Sau Mincă… O fie ea momentan lector universitar dar dacă analizăm cum a ajuns într-o asemenea postură…

Are două facultăţi, două masterate, doctorat… Făcute pe repede înainte, după metoda lui Făt-Frumos care studia într-o zi cât alţii în cinci ani. Ce dacă a studiat la Spiru şi a terminat prima facultate la treizeci de ani? Începutul a fost mai dificil, că după ce s-a dezlănţuit…

Sincer, începe să-mi fie scârbă. De fapt începe să-mi fie şi mai scârbă decât până acum… Avem în sistem oameni pregătiţi, oameni care ştiu ce înseamnă învăţământul, care îi sunt problemele şi ce se poate face pentru a le remedia. Sunt oameni care şi-au dedicat toate eforturile pentru educarea generaţiilor viitoare, care au făcut facultate pe bune, care poate că nu au două facultăţi; cel mai adesea ajunge una dacă o faci pe bune şi dacă te implici. N-au doctorate dar poate că nici nu le trebuie; un doctorat, la fel ca o licenţă, nu aduce automat posesorului de diplomă inteligenţă şi abilităţile pe care le presupune diploma respectivă. Dar ştiu care e treaba cu învăţământul. Liliana Mincă nu ştie. Asta e cât se poate de clar din capul locului.

Liliana Mincă secretar de stat la Educaţie?!

Pe lângă atâtea genii de Botoşani merge şi Mincă. Pentru contrabalansare…

One thought on “Liliana Mincă… Nici nu trebuie spus mai mult…”

  1. I will right away snatch your rss feed as I can’t in finding your e-mail
    subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any?
    Kindly allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *