Adio excursie şcolară!

Recunosc, mi-am dezamăgit elevii. Şi, în parte, este şi vina mea.

Prin luna martie elevii de clasa la care sunt diriginte au sosit la mine cu o propunere:

-Domnu’ diriginte, nu facem şi noi o excursie? Că anul trecut a fost aşa de frumos…

Toate ca toate, dar când pomenesc elevii de excursie îmi aduc aminte de frageda mea tinereţe când, din toate activităţile care aveau mai mult sau mai puţin tangenţă cu şcoală, numai la excursii eram cu adevărat implicat. Şi n-am uitat vreodată asta. Aşa că n-am mai confirmat ci am sărit direct la:

-Unde vreţi să mergem?

După deliberările de rigoare (în care nu m-am implicat absolut deloc; până la urmă şi elevii au dreptul la libertate deplină în unele privinţe) s-a hotărât.

-Mergem la Iaşi.

Bine, dacă aşa s-a hotărât…

Numai că la Iaşi principalul obiectiv se afla încă în renovare. Dar nu-i bai, sună domnul diriginte şi lămureşte situaţia. Am sunat la Palatul Culturii de unde am fost informat că Marea Deschidere va avea loc pe data de 27 aprilie. Bine, dacă-i pe 27… Dacă-i pe 27 noi o să ajungem ceva mai târziu la Iaşi. Că doar n-o să ne călcăm în picioare la deschiderea oficială.

S-au strâns bani – casierul clasei s-a ocupat de amănuntele astea supărătoare – şi ne-am pus pe aşteptat. Greşeala mea… Până la urmă, erau şi alte destinaţii interesante la Iaşi.

Şi a venit ziua de 12 aprilie când Ministerul Educaţiei Naţionale şi a Cercetării Ştiinţifice (care cercetare?), în marea lui înţelepciune, a decis să aprobe Noul regulament – cadru de organizare şi desfăşurare a taberelor, excursiilor, expediţiilor şcolare. Denumirea completă e ceva mai alambicată; am preluat doar ceea ce interesează cu adevărat.

Aparent, au fost simplificate procedurile prevăzute în vechiul O.M.E.N 3060 din 2014. Însă numai în parte…

Privind peste prevederile documentului mi-am dat seama că trebuie să-mi dezamăgesc elevii. Pur şi simplu m-am simţit depăşit de corvada birocratică ce se prefigura la orizont. O droaie de hârţoage care înainte vreme nu erau necesare.

În trecut, când doream să fac o excursie, apelam la microbuzul şcolii. Pentru care se plătea motorina şi rovigneta. Se mai adunau bani pentru plata intrărilor la muzee sau alte obiective şi restul erau bani de buzunar.

Acum nu se mai poate utiliza microbuzul şcolar. Cică trebuie să apelezi la firme specializate şi să pui la dosar copie după Certificatul de Înmatriculare la Registrul Comerţului, copia Licenţei de transport persoane, copia asigurării de răspundere a transportatorului faţă de călătorii transportaţi în caz de accidente. Ce dacă aveai toate actele necesare la microbuzul şcolar? Ce dacă aveai la dispoziţie un şofer cu peste trei sute de mii de kilometri pe post de experienţă? Te duci frumos la firmă şi începi să-i pisezi pe ăia de acolo să-ţi facă tot felul de copii. Bine măcar că nu trebuie autentificate la notariat. Dar fiţi siguri, efortul se regăseşte în preţul excursiei. Şi, desigur, la dosar trebuie anexate documente privind costurile călătoriei.

Pentru informarea tuturor, la ultima excursie elevii au strâns câte 50 de lei. Care au ajuns pentru motorina microbuzlui, bilete de intrare (inclusiv la Salina Cacica, unde au nişte preţuri exorbitante la bilete în condiţiile în care nu există nici măcar o tentativă de ghid. Vreţi să vedeţi salina? Coborâţi pe scara asta, vedeţi că sunt becurile aprinse…), un meniu la McDonalds (că nu e excursie dacă nu trecem şi pe la Mall Suceava) şi, ghiciţi ce? au mai rămas bani.

Conform prevederilor moşite de deştepţii de la Minister, acum numai transportul presupunea un efort de circa 70 de lei. Fără intrări, fără meniu. Pentru o distanţă asemănătoare cu cea parcursă la excursia de anul trecut, când 50 de lei au fost mai mult decât suficienţi.

Dacă se mai adăugau şi restul cheltuielilor, se sărea lejer de suta de lei. Sau de milion, cum i se mai spune pe aici.

Aşa că, din păcate, cu mare părere de rău, a cam trebuit să renunţăm la excursie. Preţul a făcut diferenţa. Şi muntele de hârtii ce trebuiau adunate şi completate. Când eram mic nu se punea problema de aviz de la medic sau de declaraţie a părinţilor că mă lasă în excursie. Dacă mă prezentam cu banii la învăţătoare sau dirigintă era suficient. E logic că, de vreme ce vine cu banii pentru excursie, e clar că de la părinţi i-a primit, cu binecuvântarea de rigoare. Dar acum trebuie declaraţie scrisă. Tot felul de declaraţii şi adeverinţe de la agenţii economici care se ocupă de cazare şi masă. Dacă le sugerează careva, cei de la Minister o să ceară pe viitor şi probe coprologice de la fiecare elev în parte.

De ce atâta birocraţie în condiţiile în care, dacă se întâmplă ceva, oricum nu te scot basma curată hârtiile? Răspunsul e simplu. Să ne gândim că o excursie cu microbuzul şcolii costă sensibil mai puţin decât cea organizată cu ajutorul unei firme de transport călători. Statul are nevoie de bani şi nu se sfieşte să-i ia şi de la copii. De aceea se insistă pe prezenţa în dosar a documentelor care dovedesc plata mijlocului de transport folosit. Ministerul vrea să ştie că există acel document deoarece prin el se probează că firma a plătit dările pentru suma încasată. TVA şi ce mai trebuie.

Aşa că, ce să vă mai spun, domnilor de la Minister, aţi rezolvat cum v-aţi priceput şi una dintre puţinele bucurii ale copiilor. Niciun profesor nu se mai simte în stare să completeze tone de hârţoage care, repet, nu valorează nici cât preţul primit la topitorie dacă se întâmplă ceva. Părinţii nu mai sunt în stare să scoată din buzunare atâţia bani cât cere o excursie după noile reguli.

Ce-i drept, în ultimele zile, aflat într-o altă excursie (n-are treabă cu şcoala) am observat o mulţime de microbuze şcolare implicate în excursii. Unele chiar venite din alte judeţe. Ilegalişti, desigur. Oameni care au riscat cu inconştienţă şi au pornit la drum sfidând Ordinul din 12 aprilie 2016. Act de mare Curaj, nimic de spus. Numai că există riscuri. Şi dacă se întâmplă ceva, cine credeţi că e vinovat?

Mi-am dezamăgit elevii, recunosc. Cu largul concurs al Ministerului…

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *