ALERTĂ. ROBERT TINE

EDITURA VIVALDI

1996

TRADUCEREA MOCHI T.

Din capul locului, o carte pe care o poţi citi liniştit în staţie sau în gară, în funcţie dacă aştepţi microbuzul sau trenul. Sau câte puţin din toate. O carte a unui film care, la vremea respectivă, mi-a plăcut, mai ales că pe acolo îşi exersa talentul şi Dustin Hoffman (pe atunci încă nu-l ştiam chiar aşa de bine pe Morgan Freeman). Dar, reţineţi din capul locului, o carte de citit între două microbuze. Nu prea excelează la capitolul stil şi nici nu m-am aşteptat la asta, trecutele mele experienţe cu cărţi scrise după filme m-au pregătit pentru asta.

Dar e citibilă, recreativă şi pe alocuri chiar nostimă (sugestie de pariu, un ochi contra unui pârţ). Unele imagini din carte nu reuşesc să aibă impactul vizual pe care îl au secvenţele din film, dar de aici se poate trage concluzia că este mai simplu să faci un film după carte decât carte după film.

Ei, şi câte ceva şi despre acţiune, nu numai despre carte. Un virus din Africa. E la modă. Şi era la modă şi în mileniul trecut. Lumea se va sfârşi din cauza unui virus. Unul biologic, dar de ceva vreme au început să emită pretenţii în acest sens (al finalului de lume) şi viruşii informatici.

Dar numai virus să nu fii că în film, ca şi în carte, virusul o încasează, chiar dacă la început pare să aibă câştig de cauză. Un virus care nu numai că e ucigător, dar face, cu ajutorul unei maimuţe, o călătorie în America. Unde se răspândeşte într-un orăşel din California. pentru început, că are planuri mari. Numai că i se pune de-a hoarţa Sam Daniels, virusologul cu probleme în familie (care familie, că tocmai a divorţat şi a rămas şi fără câini, dar şi-i recuperează, că nu poţi salva lumea şi să nu te alegi cu o revenire pe la ofiţerul stării civile, plus câinii). Acţiunea se accelerează în ultimele vreo şaizeci de pagini (pentru informarea corectă trebuie notat că paginile sunt mici şi scrisul mare, aşa că merge şi mai repede). Elicoptere, ceva gloanţe, salvare la limită. Ca în filme.

În concluzie, o carte uşurică după un film din alt mileniu. Şi nu trebuie să fii Bruce Wills, nici Will Smith ca să salvezi lumea. Ajunge să fii şi Dustin Hoffman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *