APOCALIPSA DIN RETEA

STEPHEN KING — MOBILUL

Traducere de Mihai Dan Pavelescu

Editura Nemira — 2006

„Mobilul” reprezintă o nouă dovadă a faptului că pentru Stephen King nimic nu este imposibil, cel puţin pe tărâm literar. În acest Science fiction apocaliptic King exploatează la maxim teama morbidă şi nu lipsită de sens a mesajelor subliminale, a acelor mesaje prin care cineva, de fiecare dată malefic, îţi poate intra în minte şi, ca şi cum atât nu ar fi îndeajuns de îngrozitor, ajunge s-o modeleze într-un sens nou căruia nu i te poţi opune şi, poate mai rău decât toate, nimeni nu te poate salva. O melodie, o emisiune de televiziune, un aparat de radio sau, de ce nu, un alt indispensabil aparat din viaţa noastră, te poate trimite în infern fără ca măcar să apuci să întrebi „Cine eşti tu?!… Cine sunt eu?!”…

Romanul debutează în forţă, fără obişnuitele introduceri lungi şi uneori cam plictisitoare specifice lui King. Chiar din prima frază aflăm că s-a întâmplat ceva.

Aparent banalul şi de ceva vreme atât de necesarul telefon mobil este ales de către cineva pentru a-şi pune în practică planurile de destabilizare a lumii. Şi-i reuşeşte. Mai exact, îi reuşeşte lui King care, cu acest prilej, distruge iarăşi o parte însemnată a populaţie Pământului sau, măcar, o transformă într-o nouă specie, aşa numiţii tel-nebuni. King nu este la prima încercare de acest gen, el a mai pustiit planeta şi în Apocalipsa dar, spre deosebire de Apocalipsă, acum scriitorul nu-şi prea bate capul să afle cine, cum şi  de ce a declanşat nebunia. Mai importantă este călătoria unui grup de supravieţuitori care, fără mijlocirea dezastrului, n-ar fi ajuns să se cunoască vreodată, către un teritoriu KASHWAK = NU TEL unde nu există semnal pentru telefoanele mobile. O călătorie iniţiatică spre râvnita Grădină a Edenului sau, şi mai bine, spre una dintre Cetăţile de scăpare, refugiul ucigaşilor din Vechiul Testament.

Fiecare dintre membrii micului grup are o dilemă, o problemă care-l apasă mai mult decât transformarea majorităţii oamenilor în tel-nebuni adunaţi în cârduri coordonate fie de o minte colectivă, fie de ceva din afară. Problema lui Clayton Riddell este fiul său Johnny şi, poate, mama acestuia, soţia de care a divorţat. Speră să-i găsească sau măcar să-l găsească în KASHWAK = NU TEL. Deznodământul acestei tragedii îl pune pe Clayton Riddell într-o postură foarte delicată. Este bine sau nu este bine să folosească mobilul pentru a-şi salva fiul de răul pe care tot telefonul celular l-a vehiculat în lume?

Idei şi sugestii, analogii între calculatoare şi modul de funcţionare a creierului, între viruşi virtuali şi microscopici, probabilităţi şi ecuaţii, grafice şi analize intuitive ori academice, ocultism şi tehnică; toate sunt puse la bătaie pentru a rezolva situaţia sau măcar pentru a se salva ce se mai poate salva. Explozibil şi propan pentru tel-nebuni. Viruşi pentru viruşi…

Cel puţin noi am făcut ceva, spusese Alice Maxwell.

Da, răspunsul la toate dilemele este încercarea de a face ceva, de a reacţiona mai degrabă din dorinţa de reacţiona, pur şi simplu.

O carte care nu plictiseşte dar nici nu oferă răspunsurile la întrebările pe care scriitorul, cu abilitate, le sădeşte în mintea noastră de-a lungul celor peste 430 de pagini. O fi încercarea lui King de a ne demonstra că poate să ne manipuleze şi altfel decât prin intermediul mobilului?

4 thoughts on “APOCALIPSA DIN RETEA”

  1. la un moment dat al existentei sale, jean jacques rousseau a scris un eseu in care concluziona ca progresul nu este neaparat spre binele omenirii. Cand am citit prima data am spus ca batea campii, acum nu mai spun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *