AVENTURI ÎN LUMEA PIETRELOR CARE ZBOARĂ

PAUL STEWART & CHRIS RIDDELL — DINCOLO DE PĂDUREA ÎNTUNECATĂ

Traducere de Alina Scurtu

Editura RAO — 2006

Munca în echipă nu dă întotdeauna roadele aşteptate, dar atunci când se întâlnesc un scriitor plin de talent şi un grafician cu imaginaţie debordantă, rezultatul nu poate fi decât unul care să îmbie la lectură.

Echipa scriitor-grafician ne poartă într-o lume în care elementele fantastice abundă, chiar dacă adesea ne trimit cu gândul la animale din lumea noastră, într-o lume în care pietrele trebuie legate cu lanţuri pentru a fi împiedicate să se ridice în aer şi, evident, reprezintă motivul pentru care corăbiile piraţilor plutesc pe deasupra pădurii şi nu pe ape învolburate. Piraţii sunt cei mai temuţi şi mai respectaţi locuitori ai lumii de margine dar viaţa lor nu este ocolită de primejdii.

Chiar dacă uneori chimia dintre cei doi are de suferit şi un rug descris ca fiind rotund este desenat încadrat de un coş pătrat, rezultatul final este capabil să mulţumească şi pe cei mai exigenţi dintre critici. Iar dacă harta ataşată la final face toţii banii, aventurile eroului sunt o comoară.

Twig nu se simte în largul lui în familia de troli de pădure şi asta deoarece îşi dă seama că, pe măsură ce creşte, diferenţele fizice dintre el şi troli se accentuează. Cu toate acestea, este îndrăgit de mama sa şi a reuşit să-şi facă şi prieteni printre trolii de vârsta lui. Din păcate, în timpul unui joc de trocbol, Twig reuşeşte să marcheze, chiar dacă asta însemnă să facă ceea ce nici un trol cu mintea întreagă nici măcar nu are curajul să gândească. Twig se abate de la cărare şi acest lucru aduce o adevărată năpastă pe capul lui. Silit să plece la un văr mai îndepărtat, este îndeajuns de neîndemânatic să se aventureze în Pădurea Întunecată, acolo unde încep adevăratele necazuri.

Viermele plutitor, Diavolnicul, Stejarul de sânge, goblinii zăpăciţi, gândacii-fus şi vacile de miere, tromponul şi vrăjitoarele trog, primejdii mortale dar care nu sunt nici pe  departe atât de îngrozitoare ca Gloamglozer. Twig nu iese dintr-o încurcătură decât pentru a intra în alta, mai teribilă decât precedenta. Şi, chiar dacă totul pare pierdut, situaţia se redresează spectaculos în ultima clipă. Un drum al iniţierii pe care Twig îl parcurge cu poticneli dar şi îndârjire, amintind de eroul humuleşteanului Creangă, năbădăiosul Harap-Alb (chiar dacă nimic nu aminteşte de un eventual Spân).

Nu lipsesc nici momentele tihnite pentru eroul nostru, deşi sunt puţine şi scurte. Tovărăşia cu ursulanul, care seamănă mult prea bine cu ursul din lumea noastră, se dovedeşte foarte instructivă, dar îi demonstrează lui Twig că primejdiile Pădurii nu pot fi depăşite doar dacă dispui de o statură impresionantă şi o inimă pe măsură. Totul se poate nărui într-o secundă, aşa cum totul se poate schimba în bine în tot atâta timp.

Care sunt primejdiile care-l pot răpune până şi pe impunătorul ursulan? Cine este Gloamglozer şi cât de primejdios poate să fie? Ce mister ascunde eşarfa pe care Twig o poartă la gât? Şi cum poţi readuce o piatră zburătoare pe pământ?

Sunt întrebări la care nu se poate afla răspunsul decât într-un singur mod. Păşiţi în Lumea de Margine, dar nu înainte de a încheia un contract de asigurare cu pasărea-doică. Pentru orice eventualitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *