Bacalaureat, alertă maximă. Dezastru complet (şi nu prea)

S-a întâmplat la un liceu de la Oneşti, în perioada supranumită Epoca de Aur. De ce anume i s-a spus aşa că pe atunci nu existau manelişti care să-i tragă în sus şi în jos cu „Valoarea mea, valoarea mea”, habar n-am. Dar ceva-ceva motive tot or fi existat.

Mare examen de bacalaureat. Examenul de maturitate, ce mai!

Chiar dacă la vremea respectivă nu existau camere de luat vederi şi dat fiori (că de aia nu mai ia elevul bacul în ziua de azi, că-l stresează nenorocitele alea de camere) asta nu înseamnă că promova tot omul. Se pica. Şi uneori se pica pe rupte.

La un moment dat, la Inspectoratul Şcolar Bacău se primeşte un mesaj dătător de spaime.

La un liceu din Oneşti 100% picaţi la Limba rusă. Da, în Epoca de Aur se mai dădea bacul şi la Limba rusă. Ce-i drept, nu era obligatoriu, dar dădea bine să ai în CV o aşa recomandare.

Mesajul a pus pe toată lumea în alertă. Cum, tovarăşi, cum se poate aşa ceva? Cine e nebunul care a picat pe toţi absolvenţii care au dat la limba rusă? Ne rade Ministerul, tovarăşi. Ne trimite la Canal, tovarăşi…

Imediat s-a constituit un soi de celulă de criză (neofocială) cu inspector teritorial, inspector de specialitate şi un adjunct care s-au urcat într-un Aro şi drum întins către Oneşti. Acolo, ce să vezi? Un tovarăş profesor gata-gata să iasă la pensie, stătea rezemat de gardul liceului şi fuma tacticos o ţigară. Teritorialul, ştiind despre cine e vorba, l-a şi luat la întrebări:

-Păi bine, tovarăşe, cum ai putut să faci una ca asta? Dumneata îţi dai seama în ce situaţie ne-ai pus pe toţi? Pe dumneata, pe tovarăşii din conducerea liceului, pe tovarăşii de la Inspectorat? Dumneata îţi dai seama ce o să se întâmple când o să ajungă la minister situaţia asta şi o să se constate că dumneata, tovarăşe, ai picat pe toată lumea la bac? Ce-a fost în capul dumitale, tovarăşe? Cum ai putut să faci una ca asta?

Moşul – că era vorba de un moş – bonom de felul lui, s-a apucat să scuture scrumul la ţigară şi apoi a început să vorbească molcom:

-Păi ce să fac tovarăşe? Că s-a înscris numai unul singur la rusă şi nu prea ştia aşa că l-am picat. Păi dacă nu ştia nici măcar să citească subiectul…

Da, fraţilor, şi voi vă mai plângeţi în ziua de azi de camere…

One thought on “Bacalaureat, alertă maximă. Dezastru complet (şi nu prea)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *