CADAVRUL CARE RÂDE. LAURELL K. HAMILTON

EDITURA TRITONIC

2006

TRADUCEREA FLORIN MIRCEA TUDOR

Hotărât lucru, Laurell K. Hamilton ştie să-şi aleagă titlurile pentru cărţile pe care le scrie. Şi ştie să completeze de minune şi acea parte a cărţii cuprinsă între coperte. Anita Blake, tipa minionă şi al naibii de guralivă, are de lucru peste poate. Şi asta se vede în cele peste 360 de pagini ale cărţii. Nu prea există loc de plictiseală. Se intră în plină acţiune de la prima pagină şi treaba asta ţine până la sfârşit, când Anita face nişte reflecţii nu tocmai creştineşti. „Făcusem sacrificii umane şi mă simţeam bine”. Şi n-am putut decât să-i dau dreptate. De ce anume, aflaţi, ca de obicei, din carte.

Deşi ar fi de aşteptat ca vampirii să predomine (după ce am citit primul volum, respectiv Plăceri interzise nici nu mă aşteptam la altceva), ei bine, şmecheria asta nu se prea întâmplă. Pentru că Anita are altceva de lucru. Un interlop îi face o propunere la care puţini pot rezista. Un milion de dolari pentru a reanima un zombie vechi de vreo trei secole. Şi cum treaba asta nu se face decât sacrificând o „capră albă”, Anita refuză din start. Pentru că nu e vorba de nicio capră, indiferent că e albă sau nu. Sub nevinovata denumire se cere sacrificiul unei fiinţe omeneşti.

Refuzul Anitei îi aduce numai probleme, preoteasa voodoo Dominga Salvador intră şi ea în scenă. E mult mai lipsită de scrupule când este vorba despre viaţa altora şi banii ei. Şi uite-aşa iese un roman care nu te prea lasă să respiri. Multe note de subsol, bine documentate (în treacăt fie spus, am uitat, la primul volum, să amintesc de prefaţa cumplit de bine documentată a domnului Florin Mircea Tudor, se vede că omul nu numai că se pricepe la ceea ce face, dar îi şi place grozav).

Anita iese cu bine din înfruntare şi face ceea ce nu şi-a imaginat vreodată că va face. Sacrificii umane. Şi se simte bine. Destul de periculos pentru ceea ce poate urma în restul volumelor. Eroina şi-a descoperit puteri noi şi, mai rău, atracţia pentru un anumit vampir începe să crească, ameninţând cu o invazie de zeamă dulce. Să sperăm că nu va fi cazul.

Doritorii pot cumpăra cartea de aici, cu reducere acordată de editură.

Un gând despre „CADAVRUL CARE RÂDE. LAURELL K. HAMILTON”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *