Caractere şi caractere. Chestie de construcţie psihică, domnule…

Lucrând în învăţământ ai şansa să cunoşti o sumedenie de oameni. Nu vorbesc numai de elevi, ci şi de părinţi lor, alte rubedenii (de când cu deschiderea graniţelor mai degrabă ai de-a face cu bunicii, unchii, mătuşile sau chiar vecinii elevilor decât cu părinţi acestora).

Ai ocazia să cunoşti o mulţime de caractere, să faci faţă la numeroase provocări şi situaţii. Unele care reuşesc să te pună pe gânduri şi să te urmărească chiar şi după ce elevii respectivi reuşesc să termine şcoala.

Există caractere şi caractere… Îmi aduc aminte de o elevă foarte silitoare; clasa a VIII-a, deci ultima linie dreaptă înainte de final. A încasat o notă de opt (nu, nu la mine, nu vă uitaţi aşa rău). La prima oră de curs am găsit-o plângând. Foarte implicată în ceea ce făcea. Sărea cămaşa pe ea. Orice am încercat să o liniştesc n-a dat niciun fel de roade.

După alte trei ore încă plângea. Nu pentru că părinţii – oameni foarte la locul lor, de altfel, i-ar fi făcut reproşuri pentru o notă bună de altfel. Niciun reproş la adresa profesorului care o evaluase astfel. Recunoştea că a greşit. Îi era ciudă pe sine însăşi. Puteam să iau măcar nouă dar nu am reuşit… Din vina mea.

Alt caz, diametral opus. Din toate punctele de vedere. Un elev slab la învăţătură rămâne repetent. Din start, fără drept de apel. Şase corigenţe, deci fără vreo şansă de a schimba situaţia la Olimpiada de toamnă.

A plâns, pe ceas, ceva mai puţin de zece minute. După care şi-a revenit complet şi a găsit puterea să zâmbească. Niciun regret. Vinovaţi de situaţia creată erau alţii.

Ce ţi-e şi cu tăria asta de caracter… Unii se prăbuşesc şi din cauza unei note medii, alţii înfruntă senini o repetenţie (am cunoscut câteva cazuri în care repetentul nu dădea semne că i-ar păsa de ceva). Din cauza asta avem oameni sensibili şi doldora de carte ce ocupă posturi de toată jena şi politicieni capabili să facă faţă oricăror presiuni. Nu de alta, dar unii sunt repetenţii de ieri. De politicieni vorbesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *