CARTEA CIMITIRULUI. NEIL GAIMAN

EDITURA NEMIRA

2010

TRADUCEREA LIVIU RADU

Evident, titlul cam duce cu gândul la Cartea junglei. Şi, după câte se spune, Cartea Cimitirului a fost modelată după celebra carte a lui Rudyard Kipling, şi ca un adus lui Harry Potter. Partea asta cu Harry Potter nu prea am înţeles-o, dar încerc s-o accept. Dacă aşa o fi spus Neil, aşa o fi.

În ciuda faptului că în carte apar mai mult personaje care sunt moarte de ceva vreme, cartea este cât se poate de vie. Da, o carte foarte vie, deşi despre morţi. Măcar în parte. Aşa cum o haită de lupi a adoptat un băieţel pentru a-l creşte şi a-l educa, o familie de fantome s-a văzut pusă în situaţia de a avea grijă de un nou născut. O ocupaţie care ar trebui să suplinească anumite lipsuri pe care le-a avut respectiva familie în viaţa ei oficială. Dar, dacă ar fi numai atât… Dar băiatul a rămas orfan din cauza unui criminal care n-o să se lase prea uşor şi, pe lângă bătaia de cap care apare inevitabil când te trezeşti cu un plod pe cap, mai trebuie să faci faţă şi unui criminal care nu vrea în ruptul capului să renunţe la misiunea sa. Însă fantomele nu sunt singure în lupta lor. Mai apar şi alte personaje, capabile să se sacrifice pentru micuţul Nimeni (Nobody Owens, care nu e chiar un nimeni), şi care chiar se sacrifică, într-un final apoteotic în care, nu-i aşa, binele triumfă.

Cartea este construită din capitole care, în anumite circumstanţe, pot fi tratate cam ca poveşti separate. Dar în final geniul lui Gaiman reuşeşte să adune toate piesele grămadă şi să scoată la iveală o splendidă alcătuire. Doar cuvinte de laudă şi un singur regret. Că, indiferent de cât de bună este Cartea Cimitirului, aceasta nu va egala, per ansamblu, Cartea Junglei. Dar fiecare dintre ele îşi are locuşorul ei în inima mea.

Şi, pe deasupra, printre alte personaje, o întâlnim şi pe domnişoara Lupescu iar printre expresii mai apar şi unele în limba română (aflăm asta din notele de subsol). Ei bine, nu m-am simţit mândru că sunt român taman din pricina asta, dar mi-a făcut plăcere să aflu că în România există potenţial Şi pentru personaje şi, nădăjduiesc, şi pentru scriitori.

Pentru doritori, cartea se poate achiziţiona din câteva clicuri de aici. Bineînţeles, cu reducere faţă de preţul din librării.

One thought on “CARTEA CIMITIRULUI. NEIL GAIMAN”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *