Cât de greşit a fost punctul 6 de la partea I?

Aproape că a trecut Evaluarea Naţioanală la clasa a VIII-a. Astăzi urmează să se afişeze rezultatele, mai urmează doar contestaţiile. O serie de contestaţii destul de lungă, dacă ne gândim că iar au apărut acuze de incompetenţă şi cum că unul dintre subiecte a fost enunţat greşit. Desigur, e vorba despre deja celebrul punct 6 de la partea I. Nu e la îndemâna oricui să devii aşa de celebru peste noapte, dar asta e…

E vorba de fapt despre interpretarea unei diagrame simple. Se cere ca, pe baza graficului, candidatul la Evaluarea Naţională să precizeze câţi anume dintre elevii evaluaţi au luat nota cinci.

Bineînţeles, s-au găsit destui care să sară în sus pentru că nu se specifică nicăieri faptul că pe axa orizontală avem note iar pe axa verticală numărul de elevi care au obținut buclucaşele note. Deja s-au adunat peste patruzeci şi cinci de mii de semnături de la părinţi care cer să se ia în considerare două răspunsuri ca fiind corecte. Două răspunsuri diferite, să fim bine înţeleşi…

Adică în clasa respectivă au luat note de 5 trei elevi. Dar la fel de bine au luat nota 5 opt elevi. Ce naiba s-o alege de catalogul clasei, numai profesorul care predă la clasa respectivă e în stare să spună…

Haideţi să gândim cu capul şi nu neapărat cu inima şi să căutăm peste tot vinovaţi. Cred şi eu că s-au adunat peste patruzeci şi cinci de mii de semnături de la părinţi. Păi dacă odrasla a greşit, de ce să plătească pentru neatenţie? De ce nu fac părinţii o listă de semnături pentru a cere de la minister ca în liceu să intre doar cei care reuşesc să obţină minim media cinci la Evaluarea Naţională? S-au mobilizat exemplar pentru a cere pentru odrasle câteva sutimi în plus la notă deşi nu e cazul, însă când e vorba de ceva cu adevărat important, se pare că părinţii preferă să închidă ochii şi să stea pe tuşă.

Nu se precizează pe ce axă sunt situate notele şi nici care e axa pe care sunt plasaţi elevii… Oare? Există lângă grafic un pătrăţel pe post de legendă. Care precizează foarte clar că numărul de elevi e reprezentat de coloane. Pătrăţelul albastru din fotografie dar pe care elevii l-au văzut negru deoarece aşa au fost imprimate foile de examen. S-a precizat clar că numărul de elevi e reprezentat de coloane? Era neapărat necesar să se precizeze şi unde se află notele? Păi, dragi contestatari, de asta e problemă de matematică pură sau mai puţin pură. Ca să ridice oarece probleme. Adică să solicite neuroni, materie cenuşie. Eraţi fericiţi dacă enunţul era formulat într-o  manieră a la  Marius Chicoş Rostogan, gen „nu-i aşa că doar trei elevi au luat nota cinci”?

Atâta timp cât se precizează la legenda graficului că numărul elevilor e reprezentat de coloane, personal consider că nu mai era nevoie şi de alte detalii suplimentare. E destul de clar. Până la urmă examenul se adresează unui elev de clasa a VIII-a despre care se presupune că are ceva în cap, altfel fie era corigent, fie era înscris la profesională.

Pentru curiozitatea personală – şi a altora, dacă interesează – am efectuat un mic experiment. Am cerut unor elevi de clasa a III-a şi a VI-a să rezolve problema cu graficul. Elevi de clasa a III-a că nu am avut alţii la îndemână, dar şi la clasa a III-a deja se lucrează cu grafice şi interpretări. Ce-i drept, elevi foarte buni.

Ce credeţi? Elevii de clasa a III-a au dat răspunsul corect după mai puţin de un minut. De cei de clasa a VI-a nu mai spun. E drept că au avut de rezolvat doar problema buclucaşă dar au rezolvat-o corect, citind enunţul şi filtrând informaţia.

În concluzie, cred că n-ar trebui să ţină nimeni seama de cele aproape cincizeci de mii de semnături. E o problemă corect enunţată. Una care solicită un pic mai mult intelectul. Dar te aştepţi să găseşti aşa ceva la un elev care are pretenţia că nu a trecut prin şcoală ca raţa prin baltă, unul care vrea să intre la un liceu şi, după aceea, să urmeze şi ceva cursuri universitare.

În concluzie, nu problema a fost enunţată greşit, ci răspunsurile. Dar asta refuză să vadă cam toată lumea. E mai simplu să acuzăm pe alţii decât să acceptăm că odraslele au greşit pentru că n-au dat dovadă de atenţie, că se gândeau la orice altceva decât la examen. Pentru că de asta au greşit majoritatea candidaţilor. Din cauză că s-au grăbit şi au tratat cu superficialitate un subiect copilăresc de simplu.

2 thoughts on “Cât de greşit a fost punctul 6 de la partea I?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *