Cine îl sancţionează pe Dragoş Pătraru?

Zilele acestea cap de afiş s-a instalat cazul unei învăţătoare din Cluj, de la Liceul „Sigismund Toduţă” care, în urma unor ieşiri necontrolate, a ajuns să fie înregistrată de tatăl unuia dintre copiii din clasă în timp ce-i adresează micuţului cuvinte nu prea frumoase. Atât a trebuit. A luat mass-media foc, au început să dezbată tot felul de deştepţi pe la televiziuni. Cică şi pe la TVR 1 – habar n-aveam că mai există; credeam că s-a desfiinţat de mult. La cât mă uit la televizor… – un anume Dragoş Pătraru şi-a dat cu părerea. Părere care conţinea mai degrabă „beep-uri” decât cuvinte. Şi ştim cu toţii ce se ascunde în spatele unui „beep”. Comparativ, înregistrarea în care e implicată învăţătoarea conţine mult mai puţine abuzuri verbale (noroc cu netul, că am putut să urmăresc evenimentul şi discuţiile de pe marginea lui). De fapt, nu conţine niciun „beep”. Dragoş Pătraru însă dăi şi tună împotriva învăţătoarei respective, care e teroristă, tâmpită, animal. Şi ce i-o mai fi spus. Cică n-a mai văzut aşa ceva.

Nu pun palma pentru învăţătoare.  Dar de cazul ei se va ocupa Inspectoratul Judeţean, Comisia de Disciplină din cadrul unităţii de învăţământ. Este cine să se ocupe. Dragoş Pătraru trebuia să semnaleze cazul şi să-şi vadă de treabă, respectiv cum să cheltuie banii primiţi de la TVR, televiziunea naţională care trăieşte pe banii celor care nu-i urmăresc programul. Cu ce e mai bun Pătraru decât  învăţătoarea în care aruncă cu insulte? Cu nimic. Pătraru a devenit un fel de ţaţă, un inidivid care urmăreşte audienţa cu orice preţ, în speranţa că va aduce ratingul dorit, care speră că prin prestaţia agresivă o să obţină o cotă de audienţă record pentru mortăciunea televiziunilor.

Vine la şcoală beep împuţită pentru că trebuie să vină la şcoală. Iar tu eşti acolo în beep ca să-l înveţi carte. Fără să urli ca descreierata, fără să-l umileşti beep şi fără să le ordoni celorlalţi copii să-l umilească” Dragoş Pătraru, jurnalist.

Aşa se exprimă un jurnalist. Ca şi învăţătoarea, rostul mass-mediei e să educe. Dar mass-media s-a distanţat total de rolul pedagogic. Orice pentru audienţă. Orice! Diferenţa între jurnalist şi pedagog ar trebui să fie minimă, fiecare încercând să educe cu mijloacele pe care le are la dispoziţie. 

Învăţătoarea aia mi-a făcut o impresie proastă. Dar mult mai prostă este imaginea pe care şi-a creat-o în ochii mei Dragoş Pătraru. Care nu doar  nu e cu nimic mai bun, ci e mult mai rău. Când te exprimi în Beep-uri la o televiziune cu pretenţie (fie ea şi un cadavru întreţinut de contribuabili) nu ai dreptul să vorbeşti astfel. Nu ai acest drept în condiţiile în care te consideri jurnalist şi nu eşti un golan de pe stradă, un Serghei Mizil, de pildă, dar personajul respectiv e simpatic de felul lui, nu trebuie să-l mai comparăm cu un jeg ca Dragoş Pătraru.

Aşa cum învăţătoarea nu avea dreptul să-l umilească pe elev, nici tu, Dragoş Pătraru, nu aveai dreptul să umileşti. Mai ales că te consideri jurnalist, de fapt, un golan cu pretenţii care a simţit că o învăţătoare i-a ridicat mingea la fileu şi a simţit nevoia să se adreseze unui public ţintă foarte consistent. Pe ea o va ancheta şi eventual sancţiona Comisia de Disciplină, Inspectoratul. Ministerul s-a implicat deja. pe Dragoş Pătraru cine îl anchetează? Cine îl sancţionează? Nu s-a gândit nimeni că, atunci când Pătraru îşi vărsa veninul, poate erau şi copii prin faţa televizorului? Cine se crede Dragoş Pătraru de-şi permite să vorbească astfel? O fi vreun soi de Superman? Că şi ăla mai gazetărea…

 

5 thoughts on “Cine îl sancţionează pe Dragoş Pătraru?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *