Cine sunt făţarnicii care arată cu degetul spre profesori?

Am spus-o, o spun şi o s-o spun. În educaţie lucrurile sunt departe de a fi ideale. Nu sunt nici chiar aşa de negre precum se spune sau ar fi de dorit din partea unora care abia aşteaptă să se strecoare la conducerea ţării. Adevărul este undeva pe la mijloc şi fiecare îl vede cum îl vede şi cum îi convine. Sunt probleme mari în educaţie insa cei mai mulţi dintre cei care au pretenţia că luptă pentru eradicarea acestora, nu fac decât să arate cu degetul. Şi cel mai adesea arată spre profesori. De la ei încep toate problemele. Că dacă nu există profesori de treabă…

Adevărat şi asta. Omul sfinţeşte locul. Cel mai adesea cu sudoarea şi sângele lui. Asta în timp ce alţii preferă să-şi dea cu părerea şi să arate cu degetul decât să participe.

De cele mai multe ori rezultatele de excepţie ale elevilor au în spate sacrificul profesorilor. Care, lăsând toate problemele la poarta şcolii, îşi fac treaba indiferent de salariul mic, fără să ţină cont de umilinţele la care sunt supuşi de către guvernanţi şi societate.

Şi tot foarte adevărat, mai trebuie să-i arate cu degetul cineva şi pe cei care nu-şi fac treaba. Poate că la un moment dat se vor simţi, poate că se vor cere afară din sistem şi se vor orienta spre domenii mult mai potrivite. Însă când vezi cine arată cu degetul spre profesori parcă îţi vine să-ţi iei câmpii.

Căutând pe youtube un filmuleţ care să o prezinte pe madama participantă la miting, aia care pretindea că este profesoară de engleză dar habar nu avea pe ce lume trăieşte, am dat peste altă deşteaptă. Tot de engleză. Profesoara Hello Kitty. De prin Vaslui de felul ei. Care a fost disecată, făcută albie de porci taman unde? La Măruţă în emisiune.

Era ceva de genul râde ciob de oală spartă, numai că pe Măruţă nu-l plăteşte Ministerul Educaţiei. El primeşte bani din alte surse, mult mai consistente.

Măruţă se plânge de cât de rău a ajuns educaţia în România şi arată cu degetul. Mai întâi spre un anume învăţător care nu voia să înveţe o fată deşi aceasta venea la şcoală de zi de zi. Apoi spre celebra Hello Kitty, profesoara de engleză. De acord, în ambele cazuri avem de-a face cu persoane incompetente. Cel puţin într-un singur caz – cel din Vaslui – ştim că avem de-a face într-adevăr cu o profesoară. Până la proba contrarie consider că madama de la miting este o impostoare.

Însă Măruţă şi alte specimene asemenea lui ar trebui să ştie că educaţia nu a ajuns la acest josnic nivel doar din cauza profesorilor. E drept că există pe la catedră şi oameni lipsiţi de cultură şi vocaţie, indivizi care, dacă s-ar angaja în mediul privat dimineaţa, la ora opt, până în ora zece ar fi concediaţi fără drept de apel. Însă nu trebuie să uităm că şi televizorul are rolul lui în educarea tinerelor generaţii.

Iar la acest capitol Măruţă este un pedagog de toată jena. Un gunoi, mai exact, unul care a contribuit masiv la debusolarea tinerelor generaţii. Alături de Simona Gherghe, Dan Capatos, Teo Trandafir – insipida care se vrea un soi de Oprah pentru gospodinele plictisite din România. Şi lista ar putea continua. Cine promovează toate nulităţile, toţi analfabeţii care au ajuns unde au ajuns pe diferite căi, mai puţin prin muncă cinstită? Măruţă, campionul abslout.

Şi, după ce a inoculat în capetele copiilor că poţi ajunge cineva fără să fii obligatoriu să treci pe la şcoală, după ce a  făcut vedete din analfabeţi, acum Măruţă se plânge de calitatea educaţiei. Şi de cei care fac educaţie. Şi se întreabă ce e de făcut. Păi, dacă e aşa de interesat de viitorul intelectual al generaţiilor care vin, cea mai potrivită reacţie ar fi să demisioneze de la Pro Tv şi să se ducă în Vaslui să-i înveţe pe copiii de acolo engleză; garantat ştie mai multă engleză decât Hello Kitty. Salariul nu e ca la Pro dar, pe de altă parte, dacă ţii mult să faci educaţie, nu te încurci în asemenea amănunte.

Măruţă, cu emisiunea pe care o patronează, a făcut mult mai mult rău educaţiei decât Hello Kitty, cea care nu ştia nicio boabă de engleză.

Să nu fiu înţeles greşit. Nu iau apărarea doamnei Hello Kitty sau a altora asemenea ei. Dar, pe de altă parte, ca profesor, nu pot accepta ca nulităţi ori mai rău, persoane cu adevărat nocive pentru educaţie, să arate cu degetul şi să spună oameni buni, nu vă faceţi treaba şi cum de vă mai rabdă părinţii şi copii acestora? Profesorii nu trebuie să fie arătaţi cu degetul tocmai de asemenea gunoaie. Chiar nu ar trebui. Dar se pare că unul ca Măruţă preferă să vadă paiele din ochiul doamnei Hello Kitty decât bârnele pe care le produce pentru propria persoană.

4 thoughts on “Cine sunt făţarnicii care arată cu degetul spre profesori?”

  1. Fiind atat de prost, nu stiu cum ai putut sa scrii un articol atat de lung fara sa mori. Aberatii. Sistemul e putred pentru ca oamenii din el sunt putrezi, aia sanatosi la cap fac altceva, se ocupa cu altceva. Iar faptul ca tu contribui la „spreadingul” a ce mai face Maruta prin emisiuni…. ce pot sa mai spuns?

  2. Domnule profesor, „pe de altă parte” se folosește în corelație cu „pe de o parte”! S-auzim de mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *