Citiţi, vă rog, înainte să vă daţi cu părerea

S-a inflamat spaţiul virtual. Ceva mai mult ca de obicei, pentru că spaţiul virtual este, de felul lui, un spaţiu cât se poate de inflamat, dominat de tendinţa autodepăşirii. Adică azi e mai inflamat decât ieri şi mai puţin inflamat decât mâine.

Azi cauza inflamaţiei e reprezentată de ştirea că Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru literatură.

Imediat, pe unde se poate, pe unde nu se poate, au sărit inflamaţii. Care să strige sus şi tare că Dylan nu merită aşa un premiu, că el este de fapt un cântăreţ şi că – eventual – Nobelul pentru literatură trebuia dat lui Cărtărescu.

De ce Bob Dylan? De ce Bob Dylan şi nu altul care, vezi bine scrie, nu cântă.

Personal, n-am fost luat prin surprindere. Bob Dylan este unul dintre motivele pentru care m-am apucat să învăţ engleză (alături de regretatul Joe Dolan şi Stephen King). Pentru cineva care muzica e mai mult decât zgomot premierea lui Dylan cu Nobelul nu e în niciun caz revoltătoare, ci firească.

Însă majoritatea specialiştilor în dat cu părerea cred că Bob Dylan este doar un cântăreţ ca toţi ceilalţi, nu şi autorul versurilor pe care adesea indivizii le fredonează în timp ce-l ascultă cântând. Cel mai adesea fără să priceapă o iotă. Şi-a dat unul cu părerea că Dylan nu merită Nobelul şi toată suflarea specialistă a început să disece problema. Fără ca habar să aibă despre ce e vorba, fără ca măcar să se informeze câtuşi de puţin înainte de a se arunca în discuţii pe care au pretenţia să le domine, vor să-şi impună părerea… Deştepţi de deştepţi, ce să mai spun?

Cei mai mulţi nici măcar nu ştiu cum şi despre ce cântă. Doar au auzit despre Dylan că e cântăreţ. Şi dacă au auzit asta sunt de părere că ştiu tot ce trebuie şi, prin urmare, nu-i mai interesează nimic altceva. Cu mintea lor închisă au pretenţia ca alte minţi să fie deschise la ideile lor.

Ce să ne mai mirăm? Aşa se procedează tot timpul, nu e Dylan victima unei împrejurări nefericite,  ci a unui fenomen care parazitează virtualul românesc: acela al specialistului lipsit de cunoştinţe, pentru care posibilitatea de a spune ceea ce gândeşte preţuieşte mai mult decât obligativitatea de a oferi o părere competentă.

Prin urmare, dragi specialişti, vă recomand cu căldură ca, înainte de a vă da cu părerea despre Nobelul lui Dylan, să citiţi un pic despre individ. Să citiţi versurile lui Dylan şi ce a mai scris el. Şi apoi, înarmaţi cu astfel de cunoştinţe folositoare, puteţi să vă daţi şi cu părerea. Care s-ar putea să se schimbe după infamul exerciţiu numit informare.

One thought on “Citiţi, vă rog, înainte să vă daţi cu părerea”

  1. courtney February 24, 2011The best part about these is that all the people still have on oloenashidf-d clothing aha like we can invent flying cars but not new attire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *