Cu cât e plătită educaţia şi cu cât e răsplătită „educaţia”

Zilele acestea mi-am lărgit orizontul cultural. Fac haz de necaz, oameni buni, nu altceva. Asta pentru că am aflat şi eu cine anume este Gabriela Cristea. E posibil ca unii să râdă de mine constatând ce incult şi limitat am fost până acum dar îmi asum situaţia cu toate consecinţele ce pot deriva de aici.

Poate că nu m-aş fi luminat niciodată cu privire la existenţa şi activitatea pomenitei Gabriela Cristea dacă aceasta nu ar fi intrat într-un război al declaraţiilor cu mult mai cunoscuta Olguţa Lia Vasilescu – pe Olguţa nu am putut s-o trec cu vederea, n-am putut trăi acea fericire pe care ţi-o oferă ignorarea unor astfel de creaturii umane.

Olguţa şi Gabriela au încins reţelele de socializare şi spiritele pe tema plafonării indemnizaţiilor de creştere a copilului. Olguţa îi trage cu plafonarea în timp ce Gabriela este total împotrivă.

Nu iau partea niciuneia dintre individe. Asta pentru a nu da naştere la interpretări sau conduzii. Dacă interesează pe cineva părerea mea sinceră despre plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, cu altă ocazie. BIne că sunt bani pentru asistaţi social care oricum nu contribuie cu nimic la bugetul de stat.

Despre altceva vreau să vorbesc. Despre educaţie şi „educaţie”. Cum este privită una şi cum cealaltă. Cum e plătită educaţia şi cum e răsplătită „educaţia”.

La un moment dat Olguţa, comportându-se exact cum îi dictează educaţia şi caracterul a crezut că va marca decisiv postând pe Facebook un articol privitor la salariul madamei Cristea, însoţit de comentariul „fără alte comentarii…”

Sincer, m-a cam dat pe spate. Nu gestul Olguţei ci salariul Gabrielei Cristea. Mult timp am crezut că specimenele care prestează pe la emisiuni de genul celor care au făcut-o pe Cristea  celebră sunt plătite cu salariul minim pe economie fără bonuri. Cel puţin aşa mi s-ar părea mie normal, având în vedere efortul si efectele.

11.000… De euro, nu de lei, deşi şi 11000 de lei e o sumă fabuloasă când vine vorba despre salarizare.

În condiţiile în care un profesor este plătit anual cu vreo 5000 de euro madam Cristea câştigă 11000 de euro pe lună. Cam cât câştigă un profesor în doi ani şi ceva. În doar doi ani de prestaţie pe ecran Cristea încasează mai mult decât primeşte un cadru didactic pentru întreaga activitate la catedră.

Ştiu, o să mi se spună că nu e treaba mea, că nu statul îi plăteşte salariul Gabrielei Cristea şi multe altele. Dar nu mă pot opri să nu mă întreb dacă este în regulă ca realizatoarea unei emisiuni de o calitate îndoielnică şi lipsită de orice pretenţii educative să primească mai mult decât un profesor. Mult mai mult… E plătită chiar mai bine decât un realizator de la Discovery Chanel sau History, canale care încearcă să asigure o educaţie solidă celor interesaţi dar nu prea au loc pentru că românul de rând preferă să se uite la Cristea. Care îşi face emisiunea cu tot felul de cariaţi mental. Bănuiesc că ei sunt plătiţi cu ceva-ceva să participe la emisiune, altfel nu le justific prezenţa în platou. Foarte posibil sunt plătiţi mai bine decât un profesor. Câtă vreme vedeta încasează cât o cancelarie întreagă şi trepăduşii trebuie să trăiască bine.

Cristea nu face doar o emisiune de rahat, ci şi o educaţie de aceeaşi calitate şi consistenţă. E clar că e vizionată; nu i-ar plăti nimeni atâta bănet pentru o emisiune care ar avea audienţa de la Teleenciclopedia. O vizionează mamele şi taţii care impun programul de la Tv şi copiilor. De ce să te uiţi la Discovery sau la desene animate? Uite la Cristea, că vezi ce a mai adus în platou să-i găsească jumătatea.

Acum Cristea s-a revoltat şi cheamă la revoluţie, luări de poziţie. Dintr-o dată nu mai este ţoapa care profită de puţinătatea mentală a unora pe care-i exploatează în emisiunile ei. Este femeia care vrea atitudine şi educaţie, vrea schimbare – mai exact nu vrea schimbare, că dacă se schimbă treaba cum vrea Olguţa e carotată zdravăn la venituri. Că nu se poate aşa ceva, că e debandadă şi alea-alea…

Doamnă Cristea, ce nu înţelegi dumneata e că Olguţa Vasilescu este produsul reprezentativ pentru educaţia pe care o promovaţi la tv, doar că ea a fost şcolită de Teo Trandafir, acea expertă în ucis educaţia şi implementat modelul femeii – şi nu doar – ce dispreţuieşte total cultura, cititul şi pierde câteva ore pe zi stând cu ochii în televizor, sorbind cuvintele dumneavoastră mai ceva decât dacă ar fi emanate de mintea lui Noica.

V-aţi descoperit veleităţile de luptătoare doar în clipa în care interesul v-a fost afectat, în rest aţi contribuit din plin la formarea acestei generaţii care votează pe cei ca Olguţa Vasilescu cu ochii închişi. Degeaba vă revoltaţi, asta e ceea ce se poate culege după o asemenea educaţie.

Este trist că un profesor – unul care a muncit o viaţă întreagă – primeşte în doi ani atâţia bani cât primeşte o reallizatoare Tv într-o lună. Unul educă, celălalt strică educaţia unor întregi generaţii. Profesorii se plâng de ani de zile de condiţii de lucru, de problemele sistemului. Pe ei nu-i aude nimeni. Dar pe Cristea o aude o ţară întreagă.

Un om care educă e plătit în bătaie de joc. O persoană care strică educaţia generaţiilor mai vechi sau mai noi e plătită regeşte. E normal aşa ceva?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *