Cum mi-am petrecut de ziua naţională sau, mai bine zis, cam ce ţeapă mi-am luat

Cum mi-am petrecut ziua de 1 decembrie, adică Ziua Naţională? Aş putea spune că nu e treaba nimănui. Dar, pe de altă parte, parcă dacă împărtășim pierdem ceva? Am tras fuga-fuguţa în Cetrul Vechi al Botoșanilor să văd ce şi cum e cu parada. La insistenţele Juniorului, că în ce priveşte, mă apucă jalea când văd ce a mai rămas din ceea ce era odată armia română.

Şi, să nu ajung prea devreme, am poposit în centru exact la 11:10, adică exact când în program era trecută ora începerii paradei. Da’ de unde. Am aşteptat exact o oră şi treizeci şi cinci de minute (dacă tot nu aveam ce face, am cronometrat) până a luat-o din loc parada. Cică…

În punctualitate stă nobleţea seniorului. Din punctul acesta de vedere, numai nobili nu avem în politică. De fapt, strategia asta cu întârzâierea a fost bine pusă la punct. Pentru că dacă se desfăşura programul conform graficului, rămâneau cu nimeni şi nimic să asculte gargara politicienilor. Mai ales că publicul era format din copilaşi nevinovaţi dornici să vadă şi ei ceva paradă.

Care a dezamăgit. Soldaţii arătau de parcă veneau de pe câmpul de instrucţie, Ici-colo câte unul, care nu şi-au uitat originile, rumegau gumă de parcă de asta depindea fala armiei române. Ba, din plictiseală, unii își mai trăgeau și pinchiuri pe la urechi. Sau se hlizeau la glume de cazarmă.

Defilarea propriu-zisă, alt fiasco. Nu de alta, dar știu ce înseamnă pas de defilare. Asta arăta mai degrabă a plimbare, nici pomeneală să moară râma la trei metri sub pământ. Cred că mai degrabă se temeau să nu le sară tălpile de la papuci.

Mai spre seară am fost la defilarea cu torțe. De data aceasta s-a respectat programul. Și cam atât.

2 thoughts on “Cum mi-am petrecut de ziua naţională sau, mai bine zis, cam ce ţeapă mi-am luat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *