CUM SE CREEAZĂ O MODĂ

Cum se creează o modă, un trend sau mai ştiu eu ce? Acum am aflat şi eu. Câte ceva, nu chiar pe toate.

De Sărbători (şi nu numai) în ultima vreme, am tot primit mesaje şi telefoane. Şi am dat. Şi, de cele mai multe ori, mi s-au urat, pe lângă alte chestii de bine, şi „succesuri”. Bine, la mişto, că nu e toată lumea parlamentar european. Numai că trebuşoara asta este cam periculoasă pentru viitorul de aur al limbii române.

Se instituie o modă, una care începe ca o glumă şi o să se termine cam prost.

Îmi aduc bine aminte de începutul epocii copiatoarelor în România. Sau a epocii Xerox, că nimeni nu ştia de copiator. „Trage-mi asta la xerox”, „Merg până la Xerox”, „Nu ştiţi vreun Xerox prin zonă?”. Şi aşa i-a rămas numele. Ceva mai la vale de casa mea este un centru de copiere pe care scrie mare de tot Xerox, iar înăuntru nici urmă de Xerox, numai Minolta. Dar e Xerox, nu altceva. N-am mai văzut de multp vreme un Xerox original.

Degeaba spui acum omului de copiator, că tot xeroxează la el. Până şi fetele vesele care-şi fac veacul pe centură nu mai sunt seropozitive, ci xeroxpozitive. Că aşa a prins moda Xerox.

Aşa că mă tem. Mă tem că peste ani o să ne exprimăm toţi cu „Succesuri”. Că aşa ne-am obişnuit. Şi n-o să ne mai scoată nimeni din cap „Succesurile” cum nu ne poate scoate verbul „a xeroxa” pentru a face loc lui „a copia”.

Apropo, oare are ceva că la „Succesuri” am răspuns cu „Mulţumescuri”?

One thought on “CUM SE CREEAZĂ O MODĂ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *