De ce trebuie să plece Ecaterina Andronescu

Pentru cei care încă se mai întreabă de ce Ecaterina Andronescu trebuie să plece undeva, cât mai departe de ţara asta, ţin să precizez că, atunci când am auzit că această doamnă o să preia frâiele Ministerului Educaţiei (care între timp a fost botezat de atâtea ori încât treaba asta e subiect de bancuri) încercam acea stare de lehamite care mi-a permis să apreciez că „mai rău nu se poate” . Era vorba despre prestaţia precedenţilor cârmaci peste învăţământ. Care se descurcaseră aşa de minunat că pesimisul era literă de lege printre cei care trebuiseră să le suporte – pe post de cobai fără drept de protest – experimentele fără cap şi fără coadă. Acea reformă de dragul reformei care nu numai că nu a adus nimic bun în învăţământ, dar a distrus şi ceea ce mai era cât de cât acceptabil.

Aşa că, atunci când am văzut-o înscăunată pe individa asta care se lăuda cu un CV impresionant eram convins că, totuşi, n-o să poată face mai mult rău decât au făcut cei care i-au încălzit scaunul la minister.

Şi totuşi…

Ecaterina Andronescu a reuşit să demonstreze nu doar că se poate mai rău. A demonstrat că SE POATE MUUUUUUULT MAI RĂU.

Ruinele învăţământului au fost transformate în praf şi pulbere iar praful risipit în vânt. Şi asta datorită unei singure şi nefaste persoane. Ecaterina Andronescu.

Care, cu o totală inconştienţă şi profund dispreţ faţă de beneficiarii sistemului educaţional – îi am aici în vedere pe elevi – a distrus metodic tot. Nu ştiu dacă şi-a propus asta când a preluat fotoliul ministerial dar sigur i-a venit asta în cap pe parcurs.

Pentru că nu e normal să constaţi că tot ceea ce faci e greşit – nădăjduiesc că a avut, măcar până la un moment dat atâta luciditate  să realizeze asta – şi să te înverşunezi împotriva unui sistem pentru care ar trebui să te zbaţi deoarece ai pretenţia că faci parte din el şi vrei să-ţi aduci contribuţia la distruţie.

Ecaterina Andronescu a desfiinţat Şcolile de Arte şi Meserii – o denumire pompoasă pentru şcolile de ucenici – care, cu toate reproşurile ce li se puteau aduce, ofereau posibilitatea elevilor mai puţin străluciţi să înveţe o meserie care mai apoi să le ofere posibilitatea de a se integra pe piaţa muncii. Introduşi cu forţa în licee, elevii certaţi cu învăţătura (sau care nu prezentau calităţile necesare pentru a face faţă programei de liceu) nu au devenit mai deştepţi doar pentru că au s-au trezit – mai mult de nevoie de cât de voie – liceeni.

Plombarea liceelor cu elevi lipsiţi de aptituni şi interes a fost o lovitură cumplită dar care a fost primită de profesorii de liceu cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Nu poţi uita aşa efervescenţă. Toţi se bucurau că vor avea catedre, ore suplimentare. Ştiu pe cineva care se întreba dacă poate ţine nu doar două norme ci şi două dirigenţii. Da, şi profesorii au vina lor pentru dezastrul făcut de Ecaterina Andronescu. Sau măcar început.

Credeam că influenţa nefastă a acestei sinistre persoane s-a terminat odată ce a plecat de la Minister. Dar nu… Efectul nociv a continuat, asemenea unei porţii zdravene de otravă care te roade pe dinăuntru după ce ai luat paharul de la gură. Mai ales după…

Apoi, când s-au introdus camerele de luat vederi care au rărit serios rândurile celor care puteau emite pretenţii la o diplomă universitară, Ecaterina a venit cu ideea creaţă de a admite în facultăţi pe cei care au trecut prin liceu dar nu s-au învrednicit de diploma de bac. Asta după ce mai înainte a criticat prezenţa camerelor de supraveghere în sălile unde absolvenţii de liceu – în marea lor majoritate băgaţi cu forţa în acest ciclu de învăţământ – se gândeau la orice altceva în afară de examenul de maturitate.

Cică nenorocitele de camere umileau profesorii. Pe acei profesori datorită cărora până atunci la bac se înregistrau procente record de promovabilitate şi note cam tot pe acolo.

Acum, când ministerul a decis că e cazul să organizeze concurs pentru ocuparea funcţiilor de director în scopul depolitizării sistemului, a trebuit să-şi bage coada celebra Ecaterina. Care susţine că aşa vor profesorii, că a ţinut cont de părerea lor.

De părerea căror profesori a ţinut Ecaterina cont, chiar că nu ştiu. Cert e că toţi colegii mei cu care am discutat pe marginea subiectului – chiar şi cei câţiva interesaţi de funcţia de director n-au avut nimic împotriva datei avansate de minister. În sfârşit, se punea problema unui concurs cât de cât corect şi Ecaterina a venit să dea cu bâta în baltă. Şi a făcut-o în stilul caracteristic. Viziunea ei înainte de viziunea oricăruia. Dacă trebuie să calce pe cadavre, nicio problemă. O semnătură falsificată? Se rezolvă…

Acestea sunt marile realizări marca Ecaterina Andronescu!

Numai pentru scandalul semnăturii falsificate şi Ecaterina Andronescu ar fi trebuit să bage o demisie pe repede înainte. Într-o ţară civilizată un personaj responsabil aşa ar fi procedat. Dar noi nu suntem aşa de civilizaţi pe cât pretindem. Cât despre Ecaterina Andronescu numai responsabilă nu e.

De ce trebuie să plece Ecaterina Andronescu? Pentru că a distrus ce se mai putea distruge din educaţie, ba chiar mai mult decât atât. Pentru că se înverşunează să-şi întindă tentaculele otrăvite chiar şi dincolo de ceea ce permite legea. Pentru că e nocivă pentru învăţământ. De aia trebuie să pleci, doamna Andronescu!

Pleacă Ecaterina, du-te cât mai departe. Nu privi înapoi şi să nu mai revii. N-avem nevoie de tine, de părerea ta, de implicarea ta care depăşeşte cadrul legal. Ai făcut destul rău educaţiei, poate e cazul să te opreşti.

Pleacă Andronescu! Pleacă!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *