De unde vine inspiraţia?

Nu, nu e vorba despre inspiraţia proprie, în ceea ce mă priveşte, inspiraţia vine când vrea şi la fel de când vrea pleacă. E vorba de inspiraţia altora.

Cică programul de lucru al scriitorului francez Honoré de Balzac era foarte calculat. Seara, la ora 18.00, autorul „Comediei umane“ obişnuia să servească o cină uşoară, apoi se culca. La ora unu noaptea se trezea şi se aşeza la birou, unde scria timp de şapte ore. Când se făcea opt dimineaţa, dormea pentru o oră şi jumătate, iar, apoi, de la 9.30 până la patru după-amiaza, îşi reîncepea munca, bând încontinuu mai multe ceşti cu cafea. Potrivit unor estimări, Balzac consuma şi peste 50 de ceşti cu cafea într-o zi.

Spre seară, scriitorul obişnuia să se plimbe sau să primească vizitatori, dar timpul său liber era limitat la maximum două ore. Pentru că, de la ora 18.00, programul lui intra în acelaşi ciclu, iar şi iar.

Când auzi de cincizeci de ceşti de cafea pe zi, te cam apucă bâţâiala. Dar pe vremea lui Balzac cafeaua nu era pentru ţopâlani şi nu se bea cu ditamai cana…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *