Despre nesimţire. Anunţ public pentru Editura Tritonic

coltii

Cu ceva timp în urmă, la un oarecare interval de timp după expirarea contractului, am început să notific Editura Tritonic cu privire la faptul că, indiferent cui aparţine şi ce şi-a propus, nu mai deţine dreptul de editare şi distribuţie pentru romanul Colţii. Roman pentru care, în treacăt fie spus, subsemnatul – că doar e numai autor, cu alte cuvinte calitate şi cantitate neglijabilă – nu a primit niciun sfanţ. Niciun raport de vânzări, conform contractului de la acea vreme. Nu-i bai, ce-a fost a fost. Să spunem că a existat o vreme când eram prea disperat să public şi aflasem destule povestiri horror depre cei care-şi cereau drepturile. Şi care nu prea mai apucau să publice pe la alte uşi findcă – vezi câtă nesimţire – a cutezat să-şi ceară drepturile, o chestie pentru care merită trecut la Index, eventual împuşcat sau trimis în Evul Mediu.

Am trimis două notificări prin e-mail (dacă e cazul voi detalia) în care atrăgeam atenţia asupra noilor realităţi privind romanul Colţii. Contractul a expirat de ceva timp dar, cu toate că editura nu mai are niciun drept, continuă să scoată la vânzare romanul „Colţii”. Adică vinde ceva pe care nu are dreptul.

Două notificări, niciun răspuns. Dar, căutând pe site la Tritonic, am observat că dispăruseră „Colţii”. Bine, mi-am spus, prost crescuţi, rău platnici, dar au înţeles. Numai că, surpriză. De ceva vreme Colţii au fost scoşi iar la vânzare. Cine nu crede, poate arunca un loc aici. Asta deşi contractul a expirat din 2013.

Mda, de asta merg lucrurile aşa cum merg în ţara asta. Pentru ca editorul să se poată lăuda cum a fost pe la nu ştiu ce lansare în SUA, pe la târgul de carte din Germania, pe unde a mai poposit el, în timp ce autorul nu primeşte pe munca lui nici cât să-şi scoată prietenii la o bere.

Cu alte cuvinte, vă rog nu cumpăraţi „Colţii” de la Tritonic. Nu merită. Din punctul meu de vedere. Pentru că e vândută sfidând regulile legale şi morale. Eu unul nici măcar nu ştiu cum s-a vândut, ce s-a vândut. Nici măcar atâta lucru, să mi se spună ceva de genul „fraiere, am vândut juma’ de tiraj, mai vrei şi bani?”. Curând o să mai vorbim de această carte (şi continuarea de rigoare). Care e posibil să apară la o editură ce dovedeşte respect maxim pentru autor.

Cât despre Tritonic şi echipa… Capitol încheiat. Fără niciun fel de beneficii.

Doar vă anunţ, pe această cale, că nu mai deţineţi niciun drept asupra romanului Colţii. Retrageţi cartea de la vânzare!

2 thoughts on “Despre nesimţire. Anunţ public pentru Editura Tritonic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *