Domnilor profesori, dacă nu vă implicaţi, nu aveţi dreptul să vă plângeţi!

Aflu, oarecum dezamăgit, că mişcarea de protest a profesorilor e pe cale să se sfârşească înainte de a începe.

Forma de protest propusă de sindicate, respectiv boicotarea examenului de bacalaureat nu prea pare să fie foarte agreată de profesori, care nu se prea înghesuie să semneze listele de susţinere. Asta în condiţiile în care, spre deosebire de grevă, boicotarea bacului nu presupune pierderi financiare. Şi nici vorbă despre îngheţarea anului şcolar, cum spun pe la colţuri gurile rele. Nu, pur şi simplu boicotarea o să ducă, în cel mai rău caz, la amânarea probelor examenului de maturitate. Un răgaz pe care elevii silitori îl vor folosi pentru a aprofunda materia. Cât despre cei certaţi cu cartea, ei sunt dispuşi să dea bacul la orice oră din zi şi din noapte; oricum nu-i interesează.

Pe la Iaşi se face mare caz că au semnat vreo două mii de profesori. Asta în condiţiile în care în judeţul Iaşi sunt măcar de patru ori mai mulţi truditori la catedră. Unde-s restul? Unde sunt restul dascălilor din această ţară? Ei de ce nu semnează?

Dintotdeauna ne-am plâns de salariile de mizerie. Când am intrat în învăţământ, acum aproape două decenii, aveam un salariu aşa de mic încât adesea ezitam să deschid gura când eram întrebat cu ce m-am ales după patru ani de facultate.

Tot timpul am fost marginalizaţi, dispreţuiţi. Dacă am obţinut ceva, am obţinut cu sacrificii enorme. Mai ţineţi minte „greva cea lungă”? Cinci săptămâni de grevă în anul şcolar 1999 – 2000. Cinci săptămâni în care nu am cedat şi, în cele din urmă, şi-au dat seama că e cazul să discute cu noi, să negocieze.

În ultima perioadă suntem şi batjocoriţi, ni se crează o imagine din ce în ce mai proastă. Tot timpul sunt băgate la înaintare exemplele proaste. Profesoara de engleză care habar n-are pe ce lume trăieşte e vedetă încă (sincer, ştie cineva dacă persoana respectivă chiar lucrează în învăţământ ori e vorba de o „făcătură”?). Pe nimeni nu interesează să citească despre un profesor care îşi face treaba sau să se ducă să-l filmeze şi să-l dea la televizor, să vadă tot poporul cum îşi toceşte neuronii în condiţii ca vai de steaua lor, luminând calea unor pui de om.

Şi noi stăm şi răbdăm şi dăm înapoi când e vorba despre o acţiune care nu ne costă. Nu costă nimic, dragilor, chiar nimic. Bacul o să se dea până la urmă. În aceleaşi condiţii ca până acum.

Dacă dăm înapoi acum, dacă le arătăm că suntem slabi, o să avem în continuare salarii ca vai de capul lor şi o să ne plângem în continuare că salariul abia ajunge de la o lună la alta. Învăţământul o să rămână aceeaşi Cenuşăreasă subfinanţată care o să se bucure că poate să-şi încălzească picioarele în vatră şi doar o să-şi dorească să meargă la bal. Arătaţi că suntem puternici, că suntem solidari. Că putem protesta cu toţii.

Pretindeţi că învăţaţi copii? Învăţaţi-i nu doar că au drepturi, ci şi cum trebuie să şi le câştige şi să le apere. Şi ce lecţie se învaţă cel mai bine decât cea predată prin puterea propriului exemplu? Arătaţi că vă pasă, că aveţi curaj.

Arătaţi-vă forţa! Cereţi-vă drepturile. Pentru că sindicatul suntem noi. Aşa cum noi avem nevoie de sindicat să ne apere interesele, aşa şi sindicatul are nevoie de sprijinul nostru pentru a le demonstra celor aflaţi la cârma ţării că învăţământul nu e o cârpă de care să-şi şteargă picioare.

Nu vă mai ascundeţi după cataloage, nu-i mai băgaţi pe cei tineri la înaintare (Da, am prins perioada cu „Voi, ăştia mai tineri trebuie să faceţi grevă, că noi… Noi mai avem puţin până la pensie – uneori mai bine de zece ani”). Nu daţi înapoi, implicaţi-vă.

Dacă nu o faceţi acum, n-o s-o faceţi nici mâine şi nicicând altă dată. Şi nu uitaţi că aplicând politica struţului nu o să aveţi nimic de câştigat. Politicienii ne-au demostrat ani în şir că nu le pasă de învăţământ, nu le pasă de noi, ca oameni. Nu le pasă de nimeni şi de nimic. Şi dacă nu ne pasă nouă de noi, de educaţie, nu-i pasă nimănui.

Şi nu uitaţi. Cine tace când se petrece o ticăloşie, e complice. Cine nu protestează nu are dreptul să se plângă. Aşa că vă aştept. Alături de colegii care deja au demonstrat că le pasă, că sunt capabili să se implice.

18 thoughts on “Domnilor profesori, dacă nu vă implicaţi, nu aveţi dreptul să vă plângeţi!”

 1. Corect spus, foarte corect! De cele mai multe ori nu stim sa facem altceva decat sa ne plangem si sa ne dam peste cap sa-i convingem pe altii sa se sacrifice pentru drepturile noastre. Si parca e mai valabil pentru profesori decat pentru alte categorii

 2. Cand ne-au taiat salariile cu 25% sindicatele au iesit si au dansat pinguinul in piata Victoriei. Cand au refuzat sa respecte legea 221/2008 sindicatele abia au mieunat! Acum, dupa o marire de 25% a salariului si o viitoare marire cu 5-10% vor sa boicotam examenele nationale. De ce? Deoarece vin alegerile si asa le-au comandat stapanii lor politici, sa faca agitatie in tara! Stati chill, dragi profesori, nimeni nu lupta pentru drepturile voastre! Vor doar sa-l dea jos pe Ciolos, atata tot!

  1. Personal am avut ocazia sa vad sindicatul francez al agricultorilor protestand. Erau prezenti toti membrii, se vedea coeziunea sindicatului. La noi nu exista unire nici macar cand e vorba de o actiune care nu ne angajeaza cu nimic.

 3. Deși am copilul implicat în examenul maturității, am semnat pentru boicotare!
  Am 21 de ani vechime în învățământ, dar cred că ne merităm soarta dacă nu luăm atitudine!

  1. De acord, daca nu demonstram unitate o sa ne plangem in continuare nu doar de salarii ci si de conditiile mizere din educatie. Si e vorba de boicot, oameni buni, nu de inghetarea anului scolar cum s-a sugerat in alti ani. Cu inghetarea anului scolar nu voi fi niciodata de acord, dar cu boicotarea da. Semnati, oameni buni, semnati. Daca n-o faceti, inseamna ca sunteti impacati cu soarta. Pe care v-o meritati

 4. Mai usor cu propaganda, dascălii seriosi stiu ca daca fac un protest acum tot nu se rezolva ,cine organizează acest protest o face cu scop politic vărgată ieftina

 5. Sunt tot prof, cu multa vechime si in acesti ani, dupa ’90 f putini colegi au avut curaj sa protesteze , pe fata, asumandu-si consecintele. Ba de teama taierii orelor, ba sa nu=l supere pe director sau pe inspector, am auzit chiar motivul ipocrit ca vor pierde copiii materia( care se recupera, oricum, stim asta). Suntem o categorie dezbinata si ipocrita. cu scuzele de rigoare pt cine nu e de acord cu mine, dar asta e parea mea, formata in multi ani la catedra. De aceea am ajuns ultima categorie profesionala careia guvernele i-au acordat drepturi, si alea ciuntite , firave.

 6. Dascali ipocriti

  Sunteti destui analfabeti,
  S-atat de ipocriti,
  Incat in minte nu aveti,
  Decat, sa va jeliti.

  Chiar daca diplome aveti,
  Prea multi nu stiti, decat sa beti,
  Prea multi din voi sunt alcolisti,
  Batausi si comunisti.

  Multe curve si curvari,
  Invatamantul are,
  Din tot felul de birjari,
  Ajunsi “invatatoare”.

  Destui nu stiu nici cum imi cheama,
  Nici n-au vazut stiloul,
  Dar iau bani, mita gramada,
  Si spun: „Elevu-i boul…”.

  Prea multi sun prosti cu diploma,
  Despartiti de virgula,
  Au ajuns profesori toti:
  Manelisti, curvari si hoti.

  De-i vezi, la titularizare,
  De 2 si 3, nu au scapare,
  Profesori incompetenti,
  Repetenti si corigenti.

  Cu toate diplomele,
  Cu toate facultatile,
  De servici nu si-au gasit,
  Profesori sunt, pe necinstit.

  Striga-ntr-una, ca n-au bani,
  Cand de predat, nu au habar,
  Ca au ajuns de-atatia ani,
  Sa-i joace pe copii, la zar.

  Pe la tara, ce sa spun,
  Motorina, bani, sapun,
  Vin la dascal, pe degeaba,
  Ca altfel, nu merge treaba.

  Lasa corigenti in voie,
  Cand ei nu scriu, de 5 pe foaie,
  Doar sunt dascali, n-ai ce zice,
  S-au mintea, unei popice.

  Chiar de el e corigent,
  Frustrat si incompetent,
  Loveste dupa bunul plac,
  De regula, in cel sarac,

  Si striga si se lauda,
  Ca bate-o lunga ulita,
  Sa ajunga el la scoala,
  Cu haina rupta, burta goala…

  Dascale, dascale,
  Te plangi, tu mincinosule,
  Ca ti-ai pierdut mintile,
  Pleaca, nesimtitule!

  Tu minti si furi si nu iti pasa,
  De copiii fara casa,
  Si nici de ai lor parinti,
  Dar strigi, tot strigi: Dascali-s sfinti!!!

  Profesori fara suflete,
  Batjocoresc copiii,
  Apoi se lauda ca ei,
  Ii baga-n campul muncii.

  Prea multi dascali astazi fura,
  Bat copiii, si-i injura,
  Prea multi profesori n-au talent,
  Se-mbraca prost, si indecent.

  Sunt scarbit cand ii privesc,
  De ce? De ce sa-i mai platesc?
  Cand ei copii-i umilesc,
  Si de la parinti, cersesc.

  Doamne batei, batei tare,
  Pana dracul din ei sare,
  Bate-i, fa-i sa simta ei,
  Cum fac elevilor, ani grei.

  Cum pot un dascal sa respect,
  Cand e beat si-ncompetent,
  Cum pot profesor sa-l numesc,
  Mai bine-l scuip si il lovesc.

  Pe profesorul curvar,
  Ce se da popa in altar,
  Nu-l uitati, nu-l ocrotiti,
  Daca copiii vi-i iubiti!!!

  Profesorul de nota 1,
  E mai prost decat Lastunu’,
  Profesorul de nota 2,
  E mai prost ca un cioroi,
  Profesorul de nota 3,
  Vrea cu el sa mergi sa bei,
  Profesorul de nota 4,
  Nu si-a luat bacalaureatul,
  Profesorul de nota 5,
  Umbla doar dupa gagici,
  Profesorul de nota 6,
  De spaga nu vrea sa se lase,
  Profesorul de nota 7,
  E mai cool privit din spate,
  Profesorul de nota 8,
  Pentru elevi e idiot,
  Profesorul de nota 9,
  N-are umbrela atunci cand ploua,
  Profesorul de nota 10,
  Ramane la toate rece.

  Dragi dascali sa nu uitati,
  Ca putini sunteti savanti,
  Dragi profesori fiti atenti,
  Nu mai beti, nu fiti dementi,
  Idioti, si incompetenti.

  1. Având în vedere experienţa personală acumulată de ambele părţi ale unei catedre, mă feresc să generalizez. Am întâlnit şi oameni minunaţi la catedră. Dar, din păcate, şi mulţi care se încadrează perfect în categoria incriminată de dumneavoastră. Mulţumesc că aţi trecut pe aici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *