Dragi pensionari, nu mai distrugeţi învăţământul românesc

Zilele acestea, printre multe altele, două ştiri mi-au atras atenţia. Cel puţin la nivelul judeţului Botoşani, câteva zeci de profesori care au îndeplinit condiţiile de vârstă pentru a ieşi la pensie. Mai exact, 170 de persoane. Din cei 170 de profesori care ar putea ieşi în acesta an la pensie, 106 – da, exact, 106, adică mult mai bine de jumătat, au solicitat menţinerea în activitate. Şi – surpriză – 99 dintre solicitanţi au obţinut ce au cerut. Doar şapte dintre pensionarii plini de energie vor trebui să-şi pună pofta în cui. Şi asta pentru că posturile solicitate nu vor mai exista în forma actuală la 1 septembrie 2017. Acesta este singurul motiv. Că altfel…

Nu ştiu de unde mă încearcă senzaţia asta dar sunt sigur că la toamnă şi cei şapte indivizi care momentan trebuie să-şi facă dosărelul de pensie vor zburda prin şcoli arătând la tineretul „lipsit de experienţă şi care nu ştie nimic” ce înseamnă să fii profesor. Vreo două săptămâni, că pe urmă se moaie treaba, că de, CNP-ul trage destul de serios la cântar şi apoi nu aveţi pretenţia de la un biet pensionar (după vârstă, nu altfel) să tragă ca vita în jug. Ce-i drept, vor fi la PCO – plata cu ora – dar tot vor preda şi ei ceva.

Aceasta a fost o ştire… Altă ştire anunţa despre faptul că mulţi profesori sunt ameninţaţi cu şomajul. Încă nu se ştiu date exacte despre câţi sunt cei care vor intra în restrânge reparţială sau totală dar cu siguranţă că vor fi câţiva. În condiţiile în care persoane aflate la vârsta de pensionare ţin morţiş să-şi mai prelungească contractul de muncă cu până la trei ani că aşa le permite legea, unii profesori vor trebui să se reprofileze pentru că nu mai încap la catedră. Desigur, a scăzut numărul de elevi, a scăzut numărul de clase dar, pe de altă parte, se permite menţinerea la catedră a pensionarilor. Ce dacă din cauza unui individ care poate să iasă la pensie dar nu vrea un profesor va fi nevoit să părăsească sistemul eventual la o vârstă destul de înaintată să se mai apuce de altă meserie dar nu suficient de înaintată cât să-i permită să iasă la pensie?

Din păcate pentru cei care se vor grăbi să critice rândurile de faţă, am avut parte de experienţe neplăcute cu pensionarii la catedră de-a lungul anilor când, cel puţin la nivel teoretic, trebuia să învăţ. În liceu diriginta s-a făcut foc şi pară atunci când un coleg a întrebat-o dacă suntem, totuşi, la un liceu sau e vorba de un azil de bătrâni. Cum îţi permiţi să-ţi baţi joc de corpul profesoral? Nu, n-am fost eu cel care a spus treaba cu azilul dar îmi pare rău că nu am fost eu cel care a marcat.

Profesorul de română, căruia i-am mai dedicat rânduri pe blog venea şi moţăia la ore. Dicta comentarii literare din caiet, mai trăgea un somnic rezemat de calorifer, mai trăgea o duşcă de Tanita (un soi de lichior)… Proful de latină despre care mă temeam că poate să facă un stop cardiac în orice secundă citea şi el verbele de pe o foaie. Avea ochelari gen fund de borcan şi se ajuta de o lupă. Îţi era mai mare mila când vedeai cum îi tremură mâinile şi de-abia spunea „amabam” şi „ambisci”. Sincer, atât mai ştiu din toată latina lui, alături de „silva” şi „silvae”.

Profa de biologie încă nu îndeplinea vârsta de pensionare dar ar fi trebuit trimisă la pensie pe caz de boală. Alcoolism cronic, mai exact. A nenorocit câteva generaţii  de elevi dar asta n-a deranjat-o prea mult.

Paradoxal, când doctorul Magoş a cerut să fie pensionat înainte de termen pentru că efectiv omul nu mai putea de bolnav ce era directorul liceului s-a făcut foc şi pară şi nu i-a oferit ocazia, în condiţiile în care omul avea vechime mai mult decât îi era necesar (era în câmpul muncii de la 16 ani) şi mai avea şi ceva operaţii la coloană. Nu, domnule, stai la catedră. Şi a stat… Până a căzut complet.

Cunosc prea bine cum lucrează pensionarii. Cel mai adesea sunt şi ei la catedră. Mănâncă o pâine şi cam atât. Nu fac mare lucru. Nu-i interesează. N-au responsabilitate. La o adică îşi iau catrafusele şi pleacă acasă. Că oricum sunt la pensie. Mimează activitatea. Cei mai mulţi, nu poţi să-i bagi chiar pe toţi în aceeaşi oală dar cei mai mulţi asta fac. Adică nu mare lucru.

Am cunoscut mulţi profesori valoroşi. Care au ieşit la pensie la termen deşi puteau să mai presteze şi la PCO. Nu au vrut. Nu i-a mai interesat. Învăţământul este un domeniu solicitant, care uzează rapid fizic şi psihic. Doar cei care nu muncesc se simt în stare să predea şi după vârsta de pensionare. Majoritatea profesorilor implicaţi ies la pensie destul de şifonaţi, surmenaţi fizic şi mental. Nu mai au energie, nu mai au vlagă. Au nostalgii legate de perioada în care cei care lucrau în învăţământ puteau ieşi la pensie la 60 de ani. Nici prin cap nu le trece să-i prindă aniversarea de 70 la catedră. Nici pe departe. Oamenii au muncit când a trebuit, şi-au bătut capul, şi-au tocat neuronii. Nu mai pot, nu se mai simt în stare să muncească la catedră şi au plecat la pensie.

Cei care au mimat munca la catedră, care s-au fofilat se simt în stare să predea. Se simt în putere, cum mi-a spus mie un individ atunci când l-am întrebat de ce nu se duce la pensie. Cât de în putere şi de implicaţi sunt unii dintre pensionabili o să povestesc cu altă ocazie. Din cauza unora ca ei există proiecte de lege care cer ca profesorii să fie pensionaţi pe la şaptezeci de ani. Ce mai poate preda cineva care chiar a muncit în educaţie – şi nu a mimat munca – la şaptezeci de ani nu am curajul să-mi imaginez. Pensionarii cu care am avut de-a face aveau sub 65 de ani sau puţin peste – pe atunci se ieşea mai devreme la pensie din învăţământ. Erau depăşiţi, jalnici… Prezenţe la catedră, nimic mai mult. Fără caiet în faţă erau pierduţi. Ce act didactic ar fi putut presta la 68 de ani? Mi-e şi silă să-mi imaginez.

Aşa că, dragi pensionari, faceţi un bine sistemului de învăţământ şi plecaţi la pensie. Eliberaţi posturile pentru cei care încă mai pot să lucreze. Lăsaţi şi pe altul să câştige o bucată de pâine făcând ceea ce trebuie să facă un profesor, nu să mimeze aşa cum faceţi voi de multe ori. Vreţi să lucraţi în continuare? Sunt o mulţime de posturi libere în mediul privat. Poate că nu vă plac dar nu vă panicaţi. Nici mie nu-mi plac pensionarii la catedră, am avut de tras multe ponoase din cauza lor. Nici elevii nu au nevoie de voi, nici colegii şi nici sistemul.

Vreţi să mai predaţi? Aşteptaţi după ce se fac încadrările în toamnă şi, dacă mai rămâne ceva liber, oferiţi-vă serviciile. Nu vă încăpăţânaţi şi trimiteţi colegi în şomaj doar să mai aveţi voi un an în plus – sau trei – pe cartea de muncă.

Daţi dovadă de decenţă, domnilor pensionari. Arătaţi că vă pasă de elevi, de cei care aveţi pretenţia să vă plătească pensia. Lăsaţi şi pe alţii să muncească, nu blocaţi posturile doar pentru că aşa vreţi voi. Nu ne obligaţi pe cei care avem sub cincizeci de ani să ieşim la şaptezeci la pensie – din cauza unor pricepuţi şi plini de putere ca voi se vorbeşte din ce în ce mai mult de pensionare la şaptezeci de ani în educaţie.

Plecaţi… Plecaţi la pensie, oameni buni. Plecaţi!

Last up-date: Cifrele prezentate la începutul articolului se referă la judeţul Botoşani. Însă situaţia este valabilă la nivelul întregii ţări; în toate judeţele există zeci de pensionari care vor să rămână la catedră deşi în mai toate judeţele există restrângeri de activitate

 

 

16 gânduri despre „Dragi pensionari, nu mai distrugeţi învăţământul românesc”

 1. FOARTE BUN ARTICOLUL!NU POT SA-L SHARE-UIESC ,DEOARECE ÎN SUCEAVA ACEST SUBIECT ESTE TABU.ÎNSUȘI INSPECTORUL GENERAL ESTE PENSIONABIL SI SI-A MAI PRELUNGIT ACTIVITATEA ,DESI ARE CALIFICATIVUL BINE DE 2 ANI LA RAND.SUCEAVA LA FEL CA BOTOSANIUL A APROBAT 107 PENSINARI LA CATEDRA PE ANUL URMĂTOR!TREBUIE SA FACEM CEVA!!TINERI ȘOMERI,ÎN SUCEAVA IES PE BANDA DE LA UNIVERSITATEA SI NU AU NICIO ȘANSĂ!REALIZAȚI UN DEMERS LA CARE SA NE ALINIEM CAT MAI MULȚI.NICIUN DOMENIU NU MAI TINE ATATIA PENSIONARI.IN POLIȚIE IES LA 45-50 ANI SI LA NOI BABELE LA 60 SI MOSNEGII LA 65 SI U PLEACA!!RUȘINE!!!

  1. Propun ca , in primul cupon de pensie , sa fie pus si un plic de cianura . Astfel, scapati de pensionari si nu va mai incurca! Sotii, soti , parinti,
   bunici, gata, cimitirul va asteapta!
   Dar, pregatiti-va si cei ce , mai devreme sau mai tarziu, va veti pensiona din invatamant!Cred ca asta-i solutia, domnule autor de articol!!!!!!!!!

   1. Domnule, esti dovada (inca) vie ca varsta nu aduce obligatoriu intelepciunea sau toleranta. De fapt, dupa cate imi dau seama, esti acel analfabet de care se temea Alvin Toffler (pun pariu ca ai citit ceva despre el dar nu indraznesc sa presupun ce ai inteles). Nu numai ca esti prost crescut pana la o anume varsta dar mai si comentezi. Daca aveai bun simt dadeai un email valabil, nesimtitule

    1. Da, ce cuvente elevate!!!!!!!!! Felicitari, domnul scriitor! Ma gan deam eu ca , dintrun GENIU pot iesi asemenea comentarii si gandirea superioara!!!!!!!!!!!! La asemenea articol, parca nu ma mir!!!!!!!!!

     1. Vezi ca nu prea stapanesti limba romana. Cu alte cuvinte esti mai prost decat prevede legea. Inca o data iti spun, esti dovada vie ca varsta nu e suficienta pentru a evita groaznica maladie numita prostie cu gramada

     2. Pacat ca ati modificat ceea ce am scris! Urat de tot! O sa scriu in ziarul local cum manevrati textele celor ce-au comentat negativ! Spre nenorocul dumnevoastra , am fotografiat ce-am scris! ! In rest, numai de bine! Cu oameni de felul acesta, eu, muritor de rand, n-am ce discuta! Pacat! V-ati injosit rau de tot!!!!!!!!!SPER SA LASATI EXACT CEEA CE AM SCRIS!!!!!!!!!!!!!!!!!

     3. Cu frustrati ca tine creste traficul la Antene si Romania tv. Te-ai gandit la asta, analfabet functional ce esti? Pun pariu ca o sa comentezi iar. Invata sa citesti, sa fii tolerant, sa respecti parerea altora. Articolul e scris in limita bunului simt, nu si comentariile tale. Care denota precaritate gramaticala si intelect redus. Normal era sa sterg comentariile tale dar am preferat sa vada toata lumea cu cine au de-a face cei care incearca sa exorcizeze raul din invatamant. Daca esti asa de democrat si tot ce sustii de ce nu ti-ai dat adresa reala de email? Chiar crezi ca inghite cineva ce scriit tu? Desi trebuie sa recunosc ca mitocan.mitocan@yahoo.com ti se potriveste de minune. Sunt numele si prenumele, sa inteleg…

    2. Nesimțit ești TU, marele scriitor pe ,,face-buci”! Nesimțit să-l faci pe tată-meu care m-a crescut! Te privești vreodată în oglindă? Chiar nu ți-e jenă de ce scrii?(Și nu numai de asta m-am referit la oglindă. Am eu niște dubii privitor la gurița ta!)
     Dacă tot ești informat: la ,,Bot”șănii” tăi, după ce rămân ,,boșorogii și babele” pe posturi, legal de altfel, de câte cadre didactice mai este nevoie la 15 septembrie ? Tu ce ai înțeles despre Alvin ToFFler în afară că nu știi să-i scrii corect numele?

     1. Pentru cei interesaţi, este „Pensionar în devenire” de până acum. Omul mai are un an până la pensie şi vrea neapărat să mai ţină postul ocupat trei ani după…
      În ceea ce te priveşte, nesimţitule – domn nu am de ce sa-ţi spun – repet, esti dovada jalnică a faptului că în învăţământ nu lucrează doar oameni educaţi. Mai eşti şi masochist, din câte văd, altfel nu-mi explic de ce tot vizitezi blogul meu în condiţiile în care îţi face rău, te agită. Faci şi spume? Doare? Sper că da, dar se pare că îţi cam place, altfel nu-mi explic de ce tot tragi cu ochiul pe aici. Trăim într-o ţară liberă, avem dreptul la opinie. Comentariul ţi l-am moderat un pic, cred că îşi dă seama toată lumea care e fraza, dar… Să-i faci pe pensionabili ,,boșorogii și babele”… Nu e frumos, domnu’ învăţător, nu e frumos.
      Apropo, simpatica treaba cu „marele scriitor pe ,,face-buci”. Care dintre noi scrie pe face-buci?
      Ia ceva pentru tensiune înainte de a mai intra pe aici. Sau, mai bine, nu mai intra deloc

     2. Nu trag cu niciun ochi, nicăieri! Parcă chiar tu spuneai că trăim într-o țară liberă? Ori scrii doar pentru familie , să înțeleg?Citesc ceea ce emană mințile întregi, spre deosebire de cele ,,bătrâne”! Află , stimabile, că nu mai am de gând să stau nicio clipă după pensionare! De unde ai aflat că aș vrea încă 3 ani? Ți-ai dat cu presupusul ca și în ,,ARTICOL” (văd că așa ,,scriitura” de mai înainte).Dar nu acesta-i subiectul! Nu-i treaba ta ce fac pensionabilii! În conformitate cu legea au drepturi, ca și tine , de altfel, să-ți expui părerea. N-ai răspuns la cele ce trebuie: cam câți pensionari sunt chemați prin județe (asta dac-ai ieșit din Botoșani vreodată) la 15 septembrie , din motive strict imputabile tineretului, în general! Dacă postul nu-i lângă bloc preferă să meargă la căpșuni decât să facă naveta! Sigur că doare să întâlnesc ,,scriitori” 😛 de tipul tău , care n-au nimic de spus dar sunt ,,SCRIITORI” (de Botoșani, mai ales)! Păcat! Faci zona de râs! NU prea-ți iese , dar persistența în greșeală are un nume! P.S. Sigur numele tău este fără grupul ,,ce” la interio. Acolo este doar , doar ,,c”! Sper să-și recunoască greșeala notarul din sat!

     3. Ti-aş raspunde dar… Îmi este milă de dumneata. Cât despre rămas la catedră vorbim la anul… Pana atunci sa papi tot si sa nu te enervezi, bine? Somnic uşor şi ia aminte. Să ţii minte. Citeşte numai ce-ţi face bine la sinapse

 2. Un articol de nota 10. Va felicit! Dar oare o educatoare, un invatator la clasa pregatitoare, cum se descurca…..?? Aici, copiii au nevoie de joc, trebuie sa te joci cu ei, sunt momente cand trebuie sa te cobori la nivelul lor….si nu stiu, zau, cum se descurca o persoana de 60de ani….!? Trebuie facut ceva, urgent! Tineretul sta acasa si oamenii in varsta, care de fapt sunt pensionari, lucreaza. Ar trebui sa dea un EXAMEN daca mai vor post!!!!! Sa vedeti ca vor renunta in masa. Oricum ei sunt depasiti!

 3. Foarte bun comentariul!! Suntem multi in sistem care , desi cu gradul 1 si suficienta vechime, nu reusim sa ne titularizam tocmai din cauza celor care nu se dau plecati de la catedra desi sunt depasiti si ” uzati”…

  1. Multumesc. Intr-adevar, nu mi se pare normal ca mai intai sa fie rezolvate cererile celor care vor sa mai ramana la catedra si apoi restrangerile de activitate. Nu am nimic cu pensionarii chemati la activitate dupa 15 septembrie sau cand incepe anul scolar pentru ca nu exista profesor pentru o anume disciplina. Am ceva cu cei care blocheaza catedrele in timp ce exista colegi care nu se pot titulariza sau sunt trimisi in somaj. Cat despre experientele personale cu pensionarii la catedra…

 4. Depasiti de cine? De tineri care lucreaza pe hartiute si habar nau sa predea o lectie fara un manual in mana? Daca nu sti, poti sa tot incerci sa inveti pe alti. Vor iesi tot niste analfabeti ca mine. Competenta nu consta in jocu ri, competenta este daca sti totul si sti sa alegi ceea ce este bun si pentru alti. Dar asta nu ve-ti intelege pana peste cati va ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *