E-CATERINCA CEA CU OCHELARI CUMINŢI ŞI ŞCOALA DE DUPĂ ŞCOALĂ. MULT DUPĂ

Atunci când este vorba despre un anumit tip de oameni, taică-meu are obiceiul să spună ceva de genul „Liceul neterminat şi facultatea neîncepută”. Cred că ştiţi cam la cine face referire treaba asta. Nu prea merită să vorbeşti despre ei.

Dar, ceea ce se voia măcar o vorbă de duh, dacă nu o remarcă răutăcioasă, are toate şansele să se transforme într-o hidoasă realitate. E-caterinca Andronescu, fost şi (speră ea) viitor ministru peste învăţământul românesc are idei cel puţin ciudate. Dacă omul vrea să facă rost de ceva studii superioare, de ce să se încâlcească într-un amănunt atât de nesemnificativ cum este diploma de bac? Ce dacă nu reuşeşte să ia bacul până când termină facultatea?

Acum ceva ani, la niscaiva cursuri postuniversitare am avut un coleg Robert. Şi, pe bune, nu numai că-l chema Robert, dar chiar aşa şi arăta. Ca un păianjen fără om în faţă. Băiatul a reuşit să fenteze secretariatul o vreme. Cum anume, nu m-am interesat. Dar ne-am trezit în preajma dizertaţiei şi omul a recunoscut. Era încă student. Încă, dar nu mai avea mult. În schimb era foarte insistent. Lăsaţi-mă, domnu’ decan, să dau şi eu dizertaţia în februarie şi vă promit că în iunie iau licenţa. A insistat, a făcut cereri. Nu s-a putut. Şi-a făcut chiar şi lucrarea de dizertaţie, cu care s-a prezentat la examen. O „luase” la un profesor care habar nu avea de asta. A fost dat afară. Ultima lui dorinţă a fost să i se elibereze diploma, că altfel îl bate nevasta acasă. (Pe bune, nu exagerez cu nimic).

Atunci chestia mi s-a părut hilară, mamă, Robert, sper să ne ierţi, da’ cât am mai râs pe seama ta… Dar acum mă îngrozeşte. În goana ei după voturi (îşi închipuie că cei 80% dintre cei care n-au luat bacul automat or s-o voteze pe ea, ca o mamă bună), E-caterinca Andronescu vrea să termine din opoziţie ceea ce n-a reuşit cât timp era la guvernare. Adică să dea dracului cu învăţământul, oricare ar fi el. Într-o vreme, cel care dădea bacul trebuia să dea şi examen la facultate. Pe care putea să-l şi pice. Acum treaba devine mai relaxată. Poate că mutra aia de bufniţă va continua seria ideilor măreţe. De ce să nu intre la facultate şi ăla care a legat şcoala de gard în clasa a şasea, sau a patra, că nu mai contează? Până termină facultatea face omul şi şcoala restantă, în buna tradiţie a aşezării carului înaintea boilor. Sau poate că, minune, învaţă să şi citească sau chiar să scrie, în română, desigur…

Nu mă întreb de unde-i vin asemenea idei E-caterincăi. Ştiu de ce-i vin.

3 gânduri despre „E-CATERINCA CEA CU OCHELARI CUMINŢI ŞI ŞCOALA DE DUPĂ ŞCOALĂ. MULT DUPĂ”

  1. Amesteci politica cu invatamantul si iese un carcalete. Fiecare trebuie sa-si faca treaba acolo unde e pus. Referitor la madam ministru ai perfecta dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *