EVERVILLE. CLIVE BARKER

EDITURA RAO

TRADUCEREA VERGINICA BARBU MITITELU

2006

După ce săptămâna trecută m-am ocupat de Cabal, a venit rândul unei alte cărţi marca Clive Barker, Everville.

Everville este, aşa cum sugerează şi numele, un oraş. Numai că din capul locului, având în vedere, profilul scrierilor lui Clive Barker, nu poate fi un oraş obişnuit. Un oraş fondat în condiţii deosebite de Maeve O’Connel, după planurile elaborate de tatăl ei – ambii plecaţi din Irlanda să cucerească vestul – şi la sugestia unui personaj misterios, Buddenbaum. În intersecţia în jurul căreia s-a ridicat oraşul a fost îngropat un artefact misterios, dorit de mulţi.

Şi, ca şi cum atât nu ar fi de ajuns, oraşul se află amplasat la hotaruldintre lumea noastră şi Quiddity, Marea Viselor, locul unde majoritatea oamenilor nu ajung decât în vis şi doar de trei ori în viaţă: cînd se nasc, când mor şi când se îndrăgostesc.

După o introducere cam lungă, în care Meave, printre altele, distruge fără să vrea o căsătorie – acţiune cu consecinţe nebănuite -suntem purtaţi mai spre zilele noastre.

Oraşul este în festival, cel mai promiţător din ultimii ani. Şi va rămâne de neuitat, deşi din motive greu de anticipat.

Acţiunea se desfăşoară pe o multitudine de planuri care, aparent, nu prea au nimic în comun, dar aşa cum într-o vreme toate drumurile duceau la Roma, în Everville, toate drumurile duc la Everville.

Erwin, avocat, vrea să-şi consolideze notorietatea pe baza unei mărturisiri găsite aproape întâmplător. Cercetările i-l scot în cale pe Fletcher, o creatură care arată ca un om la nivelul feţei dar în rest… Şi Fletcher îi propune că-l va scoate din banalitate dar Fletcher şi Erwin au opinii diferite în ceea ce priveşte scoaterea din banalitate.

Tesla, motociclista rebelă, pare afectată de schizofrenie (iniţial asta am crezut, dar în Everville lucrurile stau altfel), dar împarte acelaşi trup şi minte cu Raul şi ambii se află în căutarea lui Fletcher.

Iubirii dintre Phobe, asistentă şi secretară şi Joe, zugravul de culoare, li se opune brutal Morton, soţul încornorat, care o sfârşeşte jalnic. Iar Joe constată că un cazier face de cele mai multe ori mai mult decât o condamnare. Fugar, Joe, se întâlneşte cu Noah, care-i propune să-l ducă acasă. Nu pe gratis, fireşte.

Grillo, retras în Recif, analizează poveştile şi veştile graţie sistemului informatic primit de la un binevoitor misterios. Dar când credea că totul este timp pierdut în zadar, este diagnosticat cu scleroză multiplă. Şi veştile încep să curgă…

Acţiunea e cam greu de urmărit având în vedere multitudinea de planuri pe care se desfăşoară. Introducerea este un pic prea lungă. Dacă e să compar totul cu un puzzle, atunci pot spune că piesele sunt cam mici şi nu se pot asambla direct ci cu oarecare spaţii între ele, astfel că imaginea finală este niţel cam descompusă. cam dificil de urmărit totul, având în vedere dimensiunile respectabile ale cărţii (peste 700 de pagini). Dar finalul este imprevizibil şi bine potenţat, asfel că lectura merită din plin efortul.

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro. Aici găsiţi şi varianta în engleză la secţiunea cărţi în engleză.

2 gânduri despre „EVERVILLE. CLIVE BARKER”

  1. Rao a început seria ‘Book of the Art’, pentru că este un diptic, cu volumul al doilea, primul volum al seriei, ‘The Great and Secret Show’, fiind total ignorat, nu știu pe ce considerente, așa că nu e de mirare dacă ar fi greu de urmărit acțiunea sau că introducerea e cam lungă (poate rezumă ce s-a întâmplat în primul volum). Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *