EXPOZIŢIE DE SPART ÎN FIGURI (DE CEARĂ)

Acum câteva săptămâni am vizitat, printre altele, expoziţia cu figuri de ceară organizată în incinta Cetăţii de Scaun a Sucevei. Afişul suna promiţător, dar, de îndată ce am ajuns la Cetate, lucrurile s-au schimbat. Şi nu în bine. După ce am plătit o taxă piperată (sincer, se putea şi mai puţin şi nu prea a meritat), l-am întrebat pe ăla de vindea bilete unde este expoziţia. Că, sincer, nu se vedea cam nicăieri. Acolo, în cort, mi s-a răspuns, pe un ton zdravăn plictisit.

Acolo… Mi-am luat juniorul de mână şi am plecat la cort. Care cort era improvizat din nişte pânză reflectorizantă, bătută de vânt. Înăuntru, surpriză, expoziţia. Un bec chior care lumina şi nu prea o adunătură destul de jalnică. Pe lângă câteva exponate realizate cu simţ de răspundere mai erau destule menite să atingă factorul cantitate. Un Dark Vader din plastic, cu nişte chiloţi argintii vopsiţi peste pantaloni în cel mai pur stil Superman. Alba ca Zăpada avea o mutră de parcă tocmai venise de pe centură (cu atâţia pitici în jurul casei, probabil că trebuia să facă ceva pentru a se întreţine). Piticii, cam exaltaţi, păreau şi ei veniţi de pe centură, dar cu alte treburi. Centaurul ar fi trebuit să aibă ceva care să semene, măcar, cu pielea şi părul de cal, dar mai degrabă părea îmbrăcat cu o pereche de izmene prost cusute şi prost îmbrăcate. Harpia, cică, avea pe post de păr o perucă ieftină. Harry Potter avea o moacă visătoare, sincer, am văzut mai multă expresivitate la manechinele din vitrinele magazinelor de boarfe second. Cât despre Sfinx… Îi lipseau jumătate dintre gheare şi avea o pereche de sâni care păreau de plastic ( nu am avut curajul să verific). Singur, căpcăunul Shrek, arăta mai bine, dar ce putea face un căpcăun între vreo douăzeci de exponate adunate de la vechituri?

Nici urmă de ghid, de staroste al expoziţie, care să spună ce şi cum. În câteva locuri erau câteva coli de hârtie care ar fi trebuit să explice ceva, dar erau aşa de prost imprimate că mai bine n-ar fi fost. Nici explicaţii, nici ghid. Un ventilator anemic şi câteva aparate de aer condiţionat dintre care unul hodorogea ca o drujbă prost reglată completau arsenalul expoziţiei. Dezamăgitor.

Acum câteva zile expoziţia s-a mutat la Botoşani. Şi, la insistenţele Juniorului, am mers iar, plus că era activitate cu grădiniţa. Altă lume, altă viaţă. Deşi m-am reîntâlnit cu Dark Vader, cu chiloţi vopsiţi, şi Alba ca Zăpada, restul exponatelor arătau, într-adevăr, ca ieşite din atelierele de la Sankt Petersburg. Organizare exemplară, tematică. Ghid răbdător, gata să răspundă la orice întrebare, în afară de prezentarea generală. Etichete cu explicaţii amănunţite. Da, domnule la Botoşani e altă viaţă…

În concluzie, dragi botoşăneni, dacă ne unim administrativ cu judeţul de peste Siret, vedeţi ce ne aşteaptă…

2 gânduri despre „EXPOZIŢIE DE SPART ÎN FIGURI (DE CEARĂ)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *