FRAŢILOR, CE V-A APUCAT?

Nu prea am obiceiul să mă uit la televizor. De fapt, programul de vizionat mi-l cam face Juniorul, aşa că am văzut desene animate câte nu am văzut pe vremea când eram eu însumi Juniorul Seniorului.

Dar zilele astea, ca un făcut, am tras şi eu cu ochiul la ştiri. Şi, pe programul drag mie, Antena 1 (îmi era „drag” până la nunta în şcoală, dar de atunci nici să nu aud de Antene) în vreo cinci minute, ce mi-a fost dat să văd? Un universitar sucevean in prag de doctorat acuzat de deţinere de pornografie infantilă, apoi un profesor de pian care avea o aventură cu eleva de 14 ani (şi treaba dura de vreo doi). După publicitate a venit rândul profesorului de la Jean Monnet, care a fost arestat pentru că şi-a violat eleva. Dezgustător până la revoltător.

Măi fraţilor, parcă mi-e dor de vremurile când profesorii apăreau în ştiri gen „profesorii sunt nemulţumiţi de salarii”, „profesorii fac grevă”, chiar le prefer şi pe cele cu „disponibilizări masive în Educaţie”. Nu parcă, chiar mi-e dor. Erau ştiri care mai degrabă trezeau compasiune decât respect pentru breasla dascălilor, dar prefer compasiunea dezgustului. Ajungem de la de râsul lumii la spaima părinţilor, domnilor profesori, şi asta e de rău. În curând părinţii, ajutaţi şi de imaginea pe care ne-o creează mass-media, n-or să-şi mai trimită copiii la şcoală, culpabilizând un întreg sistem pentru tâmpeniile unora. Şi câte cazuri despre care încă nu se ştie nimic or mai fi…

Poate că, prin prisma relaţiilor mele cu presa şi în special cu Antenele, ar fi trebuit să ignor „veştile”. Dar mi-am adus aminte că, la un liceu din zonă, jumătate dintre masculii de la catedră s-au căsătorit cu fostele lor eleve. Da, poate că au făcut bine, le-au crescut sub ochii lor, le-au învăţat, uneori mai mult decât prevede programa. Au vegheat asupra lor şi, după ce s-au convins că şi-au însuşit corect însuşirile şi competenţele, le-au trecut pe numele lor, spălându-şi o parte din păcate. Pe vremea când făceam armata la Câmpina, circula prin unitate o vorbă de duh de genul „Cum termină o promoţie de sergenţi majori (aşa erau numiţi atunci agenţii), cum se mai mărită un lot de curve din Câmpina”. Trist, dar adevărat (şi vesel pentru fete). Aşa cum despre poliţişti se spune că sunt însuraţi cu curve (şi unii chiar sunt), să nu ajungem şi noi, profesorii, să se spună despre noi că… Vă las să faceţi cuvenita completare. Eu n-am curajul.

Si nu pot sa spun decat „Fratilor, ce v-a apucat?”. Daca sunteti nebuni, mergeti acasa.

4 gânduri despre „FRAŢILOR, CE V-A APUCAT?”

  1. De fapt, scandalurile astea ar trebui sa ne bucure. Pe mine m-au bucurat sigur. De ani de zile se intampla mizerii de-astea si nimeni nu ia atitudine. Acu macar s-a mai agitat lumea.
    M-am saturat sa aud de relatii doctor – pacienta, preot-enoriasa, sef-angajata, profesor-eleva. Cand iti trimiti fiica sau iubita la spital, biserica, serviciu sau scoala, ar trebui sa o trimiti fara griji. Si aia care nu respecta chestia asta ar trebui sa infrunte consecintele.
    Ca in SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *