Ia uite cine arată cu degetul…

Azi dimineaţă am primit un mesaj de la unul dintre prietenii de pe Facebook. Ce părere aveţi despre asta? Vedeţi unde s-a ajuns cu Educaţia? Are dreptate Liviu Pop când vrea să interzică auxiliarele…

La pachet cu setul de întrebări am primit şi link-ul necesar.  Pentru cei interesaţi, clic aici.

Cei de la Libertatea s-au revoltat de ceea ce a găsit o mămică într-o revistă cu pretenţii educative al cărei public ţintă este reprezentat de şcolari şi preşcolari. Nu mă surprinde faptul că ăia de la Libertatea s-au revoltat. Ei se revoltă şi se oripilează şi alte asemenea doar în titlurile care apar în fiţuica lor. În realitate îşi freacă palmele de încântare că au mai găsit ceva cu care să ridice numărul celor care citesc Libertatea. Cu cât mai mulţi cititori, cu atât mai bine. Altceva nu-i interesează. Revoltător, scandalos, umilitor, fără precedent, scandal… astea nu sunt trăiri pentru cei de la Libertatea. Sunt doar cuvinte cheie cu care atrag clienţi.

S-au revoltat că o revistă cu pretenţii educative e plină de greşeli.  Poezia cu pisicuţa ce avea nevoie de batistă să-şi cureţe muştaţa murdărită de raţă e scrisă într-o formă stâlcită rău.

„Ia murdărit-o” în loc de „i-a murdărit-o”. „Pisicuţ-o” în loc de firescul „pisicuţo” (habar nu am de unde au scos autorii asemenea gingăşii lingvistice dar nu pe asta vreau să insist momentan).

Ideea e că piaţa a fost invadată de tot felul de chestii educative. Pe care nu le controlează nimeni. Genunche a ridicat problema auxiliarelor neautorizate. Deşi măsura de interzicere a fost luată pompieristic până la un anume punct nu se poate spune că nu are dreptate. Auxiliarele sunt o afacere bună pentru cine are pile în sistem. Şi cine are pile, de regulă, nu se prea omoară cu munca la catedră.

Dar cum rămâne cu piaţa extraşcolară, invadată de tot felul de porcării, de genul celei care i-a revoltat pe postacii de la „Libertatea”? Acestea ar trebui cu atât mai mult interzise în condiţiile în care adesea sunt realizate de persoane care nu doar nu au nicio tangenţă cu sistemul de învăţământ (cum se întâmplă şi cu auxiliarele, de altfel) ci nici măcar cu limba română. Aceşti realizatori de manuale nu au nici pe departe intenţia să educe ci să facă bani. Fac parte din generaţia şcolită cu „Libertatea”, ziarul care a subminat educaţia a generaţii şi generaţii de români. Cine seamănă educaţie de tip „Libertatea” culege analfabeţi, cocalari şi piţipoance. Fetele din ziua de azi nu mai visează la o meserie cinstită ci abia aşteaptă să-şi facă reclamă la Pagina 5. Poate găseşte fata vreun bădiţă valoros să o culeagă de pe drumuri şi să o facă leliţa lui. Iar dacă e şi potent şi pensios (pensios din ăla special) fata s-a realizat. La un moment dat rămâne cu pensia lu’ răposatul şi atunci să vezi trai. De ce să se străfoce învăţând şi muncind când există Pagina 5? Şi dacă nu iese un bădiţă, e bună de reclamă pentru servicii şi contraserviciii.

Asta a făcut de-a lungul timpului „Libertatea”. A educat cocalari şi piţipoance. Băieţaşii, în loc să pună mâna pe o carte, citesc Libertatea, să vadă care sunt cele mai în vogă cururi de pe plajă, cine cu cine s-a mai cuplat şi ce mare vedetă a fost părăsită de iubit. Asta e interesant în ziua de azi, nu să iei atitudine când politicienii te fură şi te prostesc pe faţă, când educaţia se duce de râpă iar sistemul de sănătate este la pământ. Maşini de fiţe, lanţuri de aur (sau imitaţie, că aurul adevărat costă), figuri în cap, asta e educaţia de tip „Libertatea”. Incultul nu-şi mai cunoaşte lungul nasului şi nu-şi acceptă locul meritat în societate. El merită mai mult. Şi se apucă de afaceri. Şi cum în momentul de faţă şi Educaţia e o afacere, se apucă să scoată bani din cărţulii. Pe care le publică nu pentru că s-ar pricepe la aşa ceva ci pentru că scot bani din ele. Îşi asociază tot felul de „specialişti” care o să lucreze pe principiul „Cât dai, atâta face”. Şi cum specialiştii adevăraţi costă iar tolomacii care-şi fac veacul pe la tomberoane se mulţumesc cu puţin rezultă chestii care-i revoltă pe cei de la „Libertatea”. Care în realitate nu-şi mai încap în  piele de bucurie că a crescut numărul de cocalari şi piţipoance şi în condiţile astea au mai mult decât o pâine de mâncat, îşi pot permite chiar şi vile şi bolizi de lux. Să se asemene cât mai zdravăn cu cei pe care-i educă. Să nu uităm că şi în „Libertatea” apar greşeli. Sau erori care nu pot fi corectate, vorba ministrului Educaţiei. Astfel de greşeli pe cine revoltă?

E trist că s-a ajuns în situaţia ca oameni lipsiţi de orice cultură şi cunoştinţe să realizeze cărţi pentru copii. Dar când vezi că aşa ceva revoltă taman pe cei de la „Libertatea” parcă, totuşi, este prea mult…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *