ÎN EXCAVATOR. TERRY PRATCHETT

EDITURA CORINT JUNIOR

TRADUCEREA DAN DOBOŞ

2007

A doua carte a Trilogiei Nomilor, care continuă aventurile poporului micuţilor nomi.

Chiar dacă nu se ridică la nivelul primei părţi, cea de-a doua parte a Trilogiei Nomilor (cunoscută şi ca Trilogia Bromeliadelor) este încă o dovadă – pentru cine mai avea nevoie în acest sens – că Terry Pratchett scrie pentru copii pentru când aceştia vor deveni mari. Limbaj cursiv şi  fără poticneli (la asta contribuie, desigur, şi traducătorul), aventuri peste aventuri şi umor, mult umor. Umorul curge de peste tot, Terry Pratchett ştiind cum să ajungă la sufletul oricui şi să descopere copilul din fiecare, indiferent de vârsta pe care ne-o arată cartea de identitate.

Felul cum văd nomii lumea, cum interpretează lucrurile şi fenomenele naturii este plin de savoare şi nu mă pot opri să nu fac unele comparaţii între nomi şi oameni  – să nu uităm că, într-o vreme, părerea noastră despre lume şi ceea ce o înconjoară nu diferea prea mult de cea a nomilor, ba chiar dimpotrivă, în unele privinţe nomii se pare că ne-au luat-o cu mult înainte. Şi mai apar şi o mulţime de citate la începutul capitolelor, interpretările mistice ale unui popor care începe să constate că lumea nu e chiar aşa cum o ştiau până atunci şi nici chiar Fraţii Arnold (fondat în 1905) nu sunt ceea ce par. Religiozitatea cu care se referă la Fraţii Arnold (fondat în 1905) chiar dacă nu mai locuiesc în magazin e de-a dreptul exasperantă pe alocuri, dar cel mai adesea comică.

După ce au aruncat în aer magazinul şi au condus un camion cu mai multă dexteritate decât am îndrăzni să cerem de la nişte omuleţi atât de mici, nomii au ajuns să locuiască într-o carieră părăsită unde, din păcate, nu prea se regăseşte nimic din confortul din magazin. Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns faptul că proviziile sunt pe sfârşite şi vine iarna, oamenii s-au gândit că ar fi bine să redeschidă cariera. Dar asta nu e tot. Obiectul are chef să plece, şi-i ia cu el pe Abate şi Masklin,lăsând-o în funtea comunităţii pe Botoasa, în ciuda faptului că e femeie şi dacă îndrăzneşte să gândească creierul ei începe să fiarbă.

Dar Botoasa şi Piuliţă, împreună cu monstrul Jekub, vor descâlci iţele şi vor salva poporul nom, chiar fără ajutorul Obiectului, cartea având parte de un final exploziv la propriu.

Dacă doriţi câteva ore de încântare, puteţi citi trilogia nomilor. Merită.

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro.

One thought on “ÎN EXCAVATOR. TERRY PRATCHETT”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *