ÎN NAVĂ. TERRY PRATCHETT

EDITURA CORINT JUNIOR

TRADUCEREA DAN DOBOŞ

2007

Toate lucrurile bune au un sfârşit, chiar şi Trilogia nomilor. Dar Trilogia se sfârşeşte într-un stil mare. Într-unul nu prea măgulitor pentru omenire, dacă ţinem cont de faptul că nomii aveau dreptate pe ici, pe colo, şi anume în punctele esenţiale cu privire la cine construieşte lucruri mai durabile pe planeta asta şi nu numai. Nu e de ici, de colo, ca o navă spaţială care a dormit vreo cincisprezece mii de ani să poată fi trezită la viaţă şi să funcţioneze impecabil.

Acţiunea celei de-a treia cărţi se concentrează asupra întâmplărilor prin care sunt nevoiţi să treacă Masklin, Abatele şi Titirez pentru a duce Obiectul – micuţul calculator nom, vechi de când e lumea nomilor şi cu o părere cât se poate de proastă despre calculatoarele pământenilor (dar, la o adică, îşi poate permite) – în Florida, unde nomii cred că-l pot întâlni pe Nepotul Richard, 39. A, da, şi se tot face aluzie la o anumită specie de broscuţe care-şi trăiesc viaţa întreagă într-o floare.

Oricât de puţin probabil ar fi, având în vedere distanţa care trebuie parcursă şi cunoştinţele pe care le au nomii despre Florida (trebuie să recunosc, nomii au mereu cunoştinţe şi păreri foarte nostime), eroii ajung la destinaţie, chiar dacă, printre altele trebuie să călătorească şi pe spatele gâştelor, ca Nils Hollgesron. Şi reuşesc să cheme şi nava, care bulversează tot ce se poate bulversa.

În final, după ce Masklin şi Botoasa – lidera poporului în cea de-a doua carte a trilogiei – se revăd şi sunt încercaţi de sentimente mai bune, başca creanga cu broscuţe, nomii se îmbarcă pe navă şi pornesc către casă. Singur, Abatele, rămâne pe pământ pentru a înştiinţa şi restul comunităţilor de nomi despre faptul că Nava se va întoarce. Întovărăşit de Obiect, Abatele îşi ia rămas bun de la poporul său.

Şi eu mi-am luat rămas bun de la o serie excepţională. Plină de umor, de ironii mai mult decât fine la adresa societăţii în care trăim (ar fi o dovadă de ipocrizie să admitem că nomii sunt cumplit de diferiţi de oameni), Trilogia nomilor ne oferă posibilitatea să facem o plăcută incursiune în anii fericiţi ai copilăriei.

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro.

Un gând despre „ÎN NAVĂ. TERRY PRATCHETT”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *