Încă un tolomac la Educaţie

„La nivel preșcolar, evident că educația este poate tot atât de dificilă ca și cea la nivel universitar. Pentru că populația care este educată sunt oameni care înțeleg mai greu lucrurile și în care trebuie să procedăm cu atenție(sic!).

Citatul de mai sus a fost extras din discursul fără cap şi fără coadă cu care Pavel Năstase, proaspătul ministru al Educaţiei a dorit să atragă atenţia asupra sa încă de la început. Să ştim cu cine avem de-a face.

Personal, mă temeam de un singur nume – Madam Andronescu – care ar fi fost un indiciu că mai există ceva de distrus în sistemul educaţional dar şi garanţia clară că acest lucru se va întâmpla.

Nu am mari aşteptări de la Pavel Năstase. Chiar dacă omul s-ar putea să fie bine intenţionat, nu cred că mai poate face ceva. Dezastrul e complet iar speranţele de recuperare nule.

Dar să fii atât de pe lângă discurs în condiţiile în care eşti cel mai bogat profesor universitar din ţară… (să nu uităm, cel mai bogat profesor din ţară  e altul, unul care şade fără să plătească chirie la Cotroceni).

Nu există scuze pentru lipsa de coerenţă, pentru topicul dezastruos al unor fraze. Ca profesor universitar omul trebuie să fie capabil să vorbească în faţa unui public. să fie coerent, să fie capabil să-şi controleze emoţiile, prin urmare nu se poate lăuda cu faptul că l-au copleşit eomoţiile. Sună penibil să te scuzi cu aşa ceva, la fel cum penibil am încep să mă simt după ce am realizat că am lăsat corigenţi elevi care se exprimau mai coerent decât Ministrul Educaţiei.  Chiar că mă simt penibil.

Chiar nu s-a găsit pentru Educaţie un ministru ceva mai educat? Unul care să nu aibă probleme serioase la capitolul imagine? Chiar nu mai există în România profesori capabili să lege două vorbe? Chiar asta merită sistemul educaţional?

Şi nu e singura perlă marca „Pavel Năstase”, omul a mai lovit şi ceva mai devreme. Chiar foarte devreme. „Sunt oameni care din naștere, .nativ, nu pot lua un bacalaureat.” Pavel Năstase dixit.

Şi, pentru a-i găsi o oarecare scuză precizăm că nu e singurul. Am mai comis-o şi alţii. Mai corect gramatical dar…

Florin Iordache, Ministrul Justiției: „O lege a amnistiei și grațierii discutată în Parlament e de bun augur.”
Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor: „Nu promit nici un km de autostradă.”
Marius Dunca, Ministrul Tineretului: „Mă recomandă experiența. După Colectiv toată lumea mi-a dat dreptate.”

Să-i urăm, totuşi, mult succes lui Pavel Năstase. A cărui singură calitate – remarcabilă, de altfel – este (pentru moment, cel puţin) că nu e Ecaterina Andronescu.

Un gând despre „Încă un tolomac la Educaţie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *