INFERNO. DESPRE TEROARE ŞI SUPRANATURAL – ANTOLOGIE COORDONATĂ DE ELLEN DATLOW

INFERNO. DESPRE TEROARE ŞI SUPRANATURAL

EDITURA NEMIRA

 2011

Ellen Datlow este regina editorilor americani de antologii. Are un simţ excelent şi un talent uimitor în descoperirea noilor scriitori de calitate. Inferno  nu este o colecţie bună, ci una excelentă, produsul unei editoare care ştie într-adevăr ce face”

Aprecierile de mai sus îi aparţin veteranului Peter Straub. Şi sunt întru totul de acord cu ele

În general, atunci când mă hotărăsc să citesc o carte, nu prea mă iau după reclama pe care o face editura. E firesc să-i facă o reclamă pozitivă. Cartea trebuie vândută. Mai degrabă citesc recenziile cititorilor, sunt mai decente, mai aproape de spiritul meu de cititor. Dar, dacă de acum încolo se va mai ivi ocazia să citesc vreo antologie de Ellen Datlow, vă spun cu mâna pe inimă că nu mai am nevoie de nicio reclamă. Nici din partea editurii, nici din partea lui Peter Straub sau a lui Stephen King, nici din partea oricui alctuiva. Pe mine m-a convins. Ellen m-a convins că are rarisima capacitate de a selecta grâul de neghină, literatura de calitate de cea de tomberon.

În prefaţa volumului, Ellen îşi exprimă nişte speranţe cu privire la ceea ce aşteaptă de la cititor. „O amintire care să vă readucă un fior efemer când o invocaţi”. În cazul meu, a obţinut mult mai mult decât atât. A obţinut un fan fidel care de-abia aşteptă o nouă antologie marca Ellen Datlow.

Poate că mulţi dintre noi au ideea preconcepută că literatura horror înseamnă zombi, vampiri, vrăjitoare, vârcolaci. Şi fantome, desigur. Ei bine, antologia de faţă este dovada palpabilă că fiorii spaimei se pot obţine şi altfel. Vă invit să verificaţi.

Şi, dacă nu am plictisit prea mult, câte ceva despre povestiri.

Pe şaua din spate, de K.W. Jeter deschide antologia care nu  trebuie să lipsească din nicio bibliotecă care se vrea respectată. Povestea halucinantă a unui individ care trebuie să livreze un cadavru. Şi nu orice cadavru, ci cel al fostei iubite, şi nu oricum. Ideea de a goni cu motocicleta în noapte (cea mai sumbră noapte a anului) cu un cadavru pe şaua din spate a motocicletei m-a prins bine de tot în mreje. Şi am aflat şi de ce Superman zboară în cercuri, dar nu şi de ce poartă chiloţii peste pantaloni.

Stephen Gallagher, cu Ghinion (în traducerea excelentă a lui Mircea Pricăjan) este o poveste cu fantome, elemente tradiţionale în recuzita genului. Una bine dozată, fermecătoare.

Din păcate, nu acelaşi lucru pot spune despre Pădurea lui Laird Barron. Prea încâlcită, prea multe planuri ale acţiunii (pentru o povestire, cel puţin), incursiuni fără viitor într-un trecut confuz. Am citit-o până la capăt, da’ nu m-a prins. Radiotelescoapte, insecte, un cineast, iubiri din trecut, bla-bla-bla. Tot la categoria mai puţin plăcută am trecut şi Lumina din dormitor,  de Jeffrey Ford, care ar putea fi rezumată cam în halul următor: un cuplu discută despre o puştoaică din vecini. Şi nu de bine. Pe urmă le fată pisica. Cam…

Citind Vieţi  de John Grant m-am gândit aproape involuntar la pisici. Cele nouă vieţi ale unei pisici. Un băiat care scapă, aparent, din orice accident care pentru alţii se dovedeşte mortal. Tatăl său ajunge să se obişuiască cu asta. Până la un moment dat. De departe, cea mai dătătoare de fiori poveste din toată antologia (chiar dacă nu mi-e ruşine nici cu Monştrii din rai, de Nathan Ballingrund, aproape la fel de înspăimântătoare).

Ghorla,  de Mark Samuels mi-a făcut, de departe, impresia cea mai bună. Adică mi-a făcut pielea de găină, ca a lu’ Andra Măruţă la Români au talent. După părerea mea, cea mai bună poveste din toată antologia. Eroul, Staines, însoţit de pisica sa, face o călătorie pe urmele lui Julius Ghorla, un scriitor obscur şi răposat (iniţial am crezul că Ghorla e numele vreunei creaturi îngrozitoare, dar la final mi-am revizuit părerea). Singurul meu regret e că se  termină prea repede. Dar e fioroasă rău de tot.

În concluzie, dacă Ellen Datlow aştepta de la mine, ca cititor, fiori de spaimă, atunci aşteptarea nu i-a fost înşelată, aşa cum satisfacţia mea a fost pe măsura aşteptărilor.

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro. Aici găsiţi şi cărţi în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *