Interviu Dario Pecarov

Cine ești tu, Dario Pecarov?

Dario: Sunt, aproximativ, un scriitor român cunoscut în principal pentru câteva povestiri cu accente sefe și horror, publicate în mediul online. Am debutat pe hârtie în revista Helion acum câtiva ani și de atunci eu și hârtia ne-am ocolit reciproc. Am 28 de ani, locuiesc în Cluj Napoca și sunt proprietatea unei pisici zăpăcite. Am auzit pe undeva că toți marii scriitori au avut pisică așa că mi-am luat și eu una.  De vreo 6-7 luni de când ne-am adoptat reciproc m-am apucat din nou destul de serios de scris. S-ar putea să fie o simplă coincidență totuși.

Acum câţiva ani, erai printre cei mai activi tineri scriitori în domeniul SF și Fantasy. Dar, de ceva timp, nu s-au mai auzit prea multe despre Dario. Ce s-a întâmplat? Îţi lipseşte scrisul?

Dario: Eram printre cei mai activi pentru că aveam foarte mult timp liber pe vremea aia. Eram student la vremea respectivă și cam tot ce am terminat și am publicat a fost scris în sesiune. Doar atunci mă lovea inspirația. S-a întâmplat mai apoi munca. Stresul de om matur care trebuie să plătească facturi și să își construiască un viitor. Am găsit tot mai puțin timp să mă detașez de realitate și să îmi vizitez lumile imaginare pentru destul de mult timp încât să pot să le descriu. Am avut o perioada de câțiva ani în care nu am mai scris nici un cuvânt. Și nici cu cititul nu mă prea pot lăuda în perioada aia. Iar pentru un scriitor cititul e vital. Când citesc o carte bună mi se face o poftă teribilă de a scrie.

Din fericire pot spune că am depășit perioada asta. Citesc pe rupte în ultima vreme și am început să scriu, mai ales pe blog. Pot spune că asta i se datorează într-o mare măsură lui Stephen King. Am început să am o cu totul altă viziune despre scris după ce am citit Misterul regelui. Despre scris. Mi-a pus foarte clar în față faptul că e imposibil să abandonez scrisul.

Cum ai descoperit literatura SF and F? Cu ce sperante ai scris primele povestiri? Au fost ele înșelate?

Dario: M-a fascinat coperta romanului Lumea Fluviului a lui Philip Jose Farmer pe care a adus-o un coleg la scoală prin clasa a 9-a. În aceiași zi mi-am făcut permis la biblioteca județeană din Alba Iulia, orașul natal, de unde am plecat acasa cu Furnicile lui  Bernard Werber și Rendezvous cu Rama a lui Arthur C. Clarke. Au fost excelente amândouă. Mai apoi am ajuns să epuizez tot raftul cu literatură science-fiction pe care îl avea bliblioteca.

Am început să scriu în ideea că dacă Arthur C. Clarke poate, pot și eu. Poate nu la același nivel, dar mi-am zis că nu poate să fie chiar așa de greu. În plus aveam tot felul de idei năstrușnice pe vremea aia fiind mare amator de filosofie. Am început primul roman cam la 16 ani și aveam deja o idee destul de extinsă încât să o cuprind într-o trilogie. Așa mi-am dat seama cam cât de greu e să fii coerent. E ușor să scrii, partea dificilă e să fii coerent și mai ales să termini. Nu pot să zic că mi-au fost înșelate așteptările. Dacă vrei să fii scriitor trebuie să scrii. E o alegere. Dar în cele din urmă doar cititorii pot să hotărască dacă ești un scriitor bun sau unul prost.

Care este, după părerea ta, condiția scriitorului în România, în general, şi a celui  de SF and F, în special?

Dario: Am citit de curând o statistică din care reieșea că românii sunt pe ultimul loc în Europa când vine vorba de citit. Așadar românii se împacă cu cititul cam ca și strigoii cu usturoiul. E aproape imposibil să trăiești din scris în România atunci când esti mainstream. Dacă luăm în considerare că SF-ul și Fantasy-ul sunt oarecum o nișă lucrurile stau cu atât mai rău. Dacă vrei să ai scrisul ca hobby, atunci e perfect să fii scriitor în România.

Ce planuri are scriitorul Dario Pecarov? Detine ceva literatură la sertar sau

Dario: Dacă s-ar face un concurs cu proze începute și neterminate cred că aș fi câștigător detașat. Plănuiesc să încep să termin din texte. Am început de curând să scriu și în engleză dar tot mai gândesc frazele română așa că va mai trece puțin timp până să pot publica în străinătate.

În schimb am început munca la o bandă desenată care o să fie scrisă în limba engleză. Nu aș putea să dau prea multe detalii momentan deoarece încă punem totul la un loc și vrem să vedem ce se întâmplă. Îți pot spune doar că e ceva cyberpunk.. Aș mai vrea să rescriu niște proze scurte și să le pun într-un volum. Cred că a sosit momentul să îmi apară numele pe coperta unei cărți.

Cum se împacă noua ta pasiune pentru bandă desenată cu vechea pasiune pentru scris?

Dario: Foarte bine. Am mai cochetat într-o vreme cu scripturi pentru filme și aveam câteva noțiuni despre cum se face iar asta mă ajută mult acum. O bandă desenată nu e foarte departe de un film. Trebuie să îți spun că mereu mi-am dorit să scriu scenarii de filme. Sper ca acesta să fie un pas în direcția respectivă. Nu prea am talent la desen așa că mă mulțumesc doar să scriu.

 

A încercat Dario să atace categoria supremă şi anume Romanul?

Dario: Am început multe romane până acum iar pe majoritatea le-am abandonat pentru că m-am simțit depășit. În perioada în care nu am scris am citit despre arta scrisului. Îmi place să cred că m-am perfecționat și că o să pot duce un roman până la capăt de data asta. Povestea din banda desenată de care îți ziceam a început ca un roman pe care îl scriu acuma în paralel cu scenariul pentru BD. Mai am o poveste horror cu strigoi care s-a transformat în nuvelă și acum se duce spre roman. Poate te trezești cu două romane de la mine anul acesta. Ca să nu mai zici că nu-s prolific.

 

 

3 thoughts on “Interviu Dario Pecarov”

    1. Eu nu cred ca ar trebui promovati. Sunt sigur ca trebuie promovati. Mai ales ca sunt multi – printre care pot sa/-l identifica fara rezerve pe Dario – care nu doar pot sa se „bata” de pe pozitii egale cu scriitori de peste Ocean, dar le pot da si clasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *