ÎNTUNERIC. JOHN SAUL

EDITURA RAO

2008

TRADUCEREA BOOGDAN NICOLAE MARCHIDAN

John Saul este considerat maestrul genului horror. Asta pentru că scrie horror. Destul de bine, după umila mea părere, dar ar putea s-o facă şi mai bine, mult mai bine. Din fericire, însă, în fiecare carte marca John Saul pe care am citit-o până acum, am găsit acel ceva care m-a motiva s-o caut şi s-o citesc pe următoarea.

„Întuneric” este o carte despre oameni care nu se dau în lături de la nimic atunci când este vorba de interesele proprii; chiar şi să-şi distrugă propriile rude. O carte în care maleficul a pus stăpânire nu numai asupra oamenilor ci şi asupra locurilor.

O comunitate mică, izolată într-o mlaştină. Un fel de doctor malefic. O fată, Kelly, care vede răul în oglindă. Adolescenţi transformaţi într-un fel de zombie, goliţi de sentimente şi reacţii. Şi o fotografie în care membri importanţi ai comunităţii arată la fel ca în ziua de azi, deşi au trecut ani şi ani de când au fost imortalizaţi de obiectivul aparatului foto. Să fie de vină numai întâmplarea? Sau climatul special al zonei? Sau aparenta lot tinereţe veşnică are un preţ pe care trebuie să-l plătească alţii? Un preţ mult prea mare încât  nici măcar nu trebuie să se vorbească despre asta?

Din fericire – şi previzibil, de altfel – treaba asta n-o să rămână secretă mult timp şi, mai ales, n-o să continue la nesfârşit. Cei răi îşi încasează porţia, cu vârf şi îndesat.

Şi aşa ajungem la finalul cărţii, final care, în opinia mea, putea să fie mai bun. Cu mult mai bun, dar deja m-am obişnuit cu stilul lui  John Saul. Începe bine şi nu termină pe măsură. Ar mai avea de lucrat şi la capitolul documentare, soluţiile tehnice şi ştiinţifice adoptate suferă, suferă enorm la capitolul credibilitate, dar, la urma-urmei, de ce nu? Este vorba despre o operă de ficţiune – sper din toată inima că aşa stau lucrurile.

O lectură agreabilă, recomandată mai ales adolescenţilor. Dar asta nu înseamnă că este interzisă pentru toţi ceilalţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *