Liceu vs profesională. Profesorii ştiu mai bine

Lupta dintre liceu şi şcoala profesională e cât se poate de strânsă, fiecare dintre opţiuni are partizani cât se poate de înverşunaţi.

Acum ceva timp, într-un incident care nu are nicio legătură cu postările mele pe blog un nene cât se poate de vehement era să mă ia la bătaie pentru că am îndrăznit să spun că în condiţiile actualei Românii singura opţiune este liceul şi nu şcoala profesională. Aşa sunt eu, ce scriu pe blog spun şi în public.

Cum, domnule, să spui că liceul este mai bun decât profesionala? Păi dumneata ştii pe ce lume trăieşti?

Tocmai pentru că am pretenţia asta arogantă că sunt oarecum conştient pe ce lume trăiesc recomand elevilor mei să urmeze cursurile unui liceu şi nu ale unei profesionale. Am mai atins subiectul aşa că prefer să nu mă repet.

Indiferent ce am încercat să-i explic domnului în cauză nu mi-a ieşit. Profesională, domnule, nu liceu. Acesta e viitorul. Meseria. De acord. dar meseria se poate învăţa şi în liceu. Iar având liceul în portofoliu poţi urma ceva cursuri de reconversie profesională. Cursuri care devin fruct interzis pentru cei care nu pot prezenta la recalificare decât o adeverinţă din care să rezulte că au terminat o amărâtă de profesională.

Prin urmare, revin pe blog cu ceva argumente. Cel puţin aici nu o să am neşansa de a fi depăşit ca debit verbal şi vehemenţă de cineva care a făcut la vremea lui liceul şi nu profesionala al cărei partizan înfocat este.

Cu ceva timp în urmă doi dintre elevii mei – printre alţii – au reuşit să intre la liceu. Numai că acolo au dat peste un nene profesor care a început cu îmbrobodeala. Le-a chemat familiile şi dăi cu munca de convingere.

– Nu ar fi mai bine ca băieţii să facă profesionala? Că sunt serioşi şi au aptitudini şi când o să termine vor avea loc de muncă. Şi materia e mai uşoară, e mai simplu de promovat…

Vrăjeala lu’ domn’ profesor nu era dezinteresată. Era nevoie de câţiva fraie… scuze, câţiva elevi care să se sacrifice pentru ca liceul să nu piardă o clasă de profesională. Asta nu ar fi fost o nenorocire pentru elevii de acolo care ar fi beneficiat de redistribuirea către alte clase de profesională. Nenorocirea era pentru profesori şi maiştri care pe termen lung pierdeau o clasă. Catedre, ore, bani, chestii, socoteli…

Dar s-a rezolvat. Băieţii s-au transferat la profesională şi acolo au constatat că, într-adevăr, e vorba de viaţă şi acordeoane. Carte ioc, practică şi mai ioc.

Numai că… Numai că au trecut trei ani. Şi domnul profesor a considerat că e de datoria lui să bage ceva consiliere în capul familiilor elevilor.

– Ştiţi, e bine ca băieţii să aibă douăsprezece clase. Că nu se ştie cum evoluează timpurile (dacă spunea „piaţa muncii” îi dădeam de băut). Ştiţi că avem şi ruta progresivă şi dacă tot au terminat profesionala nu e păcat să nu aibă şi liceu?

Evident, vrăjeală interesată. Liceul are nevoie de elevi. Şi dacă-i mai poţi prosti să mai stea încă doi ani de ce să nu o faci?

Familia unuia dintre băieţi – mătuşa, mai exact, pentru că băiatul se află în grija ei – a luat foc.

– Cum adică, domnule? Păi acum trei ani băiatul era la liceu şi aţi spus că e mai bine pentru el să fie transferat la profesională. Şi acum spui că e mai bine la liceu? Dacă era la liceu acum era în clasa a XII-a. Mai avea un an şi termina. Acum îmi spuneţi că trebuie să-l înscriu iar în clasa a XI-a?

Ei bine, treaba asta nu i-a căzut prea bine lu’ domn’ profesor. Cum să-şi permită o mătuşă – deşi sunt sigur că nu dădea doi bani nici pe mamă sau tată – să-i facă lui reproşuri?

Aşa că a izbucnit:

– Ştii ceva?! Ţi-am dat cumva în scris să-l înscrii la profesională? Te-am obligat eu cumva? Eu doar am spus, ce, trebuia să faci cum am spus eu? Nu ţi-e ruşine?

Interesant mod de a privi şi a potrivi lucrurile. Omul doar a spus, nu a dat cu parul în cap.  A recomandat, nu a obligat. El nu are nicio responsabilitate, cum îşi permite cineva să-i ceară socoteală?

Personal, i-am recomandat mătuşii în cauză să-l pricopsească pe individ cu o reclamaţie. Fie numai pentru faptul că vine troscăit la ore. Adică beat pulbere.

Cât despre băieţi, care au trecut în clasa a XII-a ce să mai spun?

– Domn’ profesor, ne simţim de parcă am rămas repetenţi.

Cred şi eu… Dacă urmau liceul, aşa cum au început, la ora asta erau absolvenţi, poate că aveau şi bacul – erau copii silitori aşa că subiectele de anul acesta nu i-ar fi pus în încurcătură. Aşa s-au pricopsit cu o profesională ce nu le ajută la absolut nimic.

Morala? Profesorii ştiu mai bine. Dar uneori e bine să faci liceul direct, fără escală în profesională.

Sfatul meu? Urmaţi-vă interesul personal, nu pe al şcolii sau profesorului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *