Lui Cristian Tudor Popescu

Aş putea intitula articolul „Scrisoare deschisă lui Cristian Tudor Popescu”. Sau lui CTP, că aşa mai e cunoscut respectivul. Dar sunt sigur că nu şi-ar da interesul s-o citească. N-are omul timp pentru aşa ceva, mai ales că acţiunea ar fi gratis. El este prea ocupat să-şi dea cu părerea. Pe bani, nu pe degeaba, că doar e CTP, nu un oarecare, cum ar fi un preot ortodox dintr-o parohie cu cinci case dintre care trei pustii.

Într-o vreme te apreciam, domnule CTP, dar, de ce eram atent la părerea dumitale, mi-am dat seama că nu eşti decât un idiot egocentrist care, din ce în ce mai plin de sine, a ajuns să considere că este îndreptăţit nu să-şi dea cu părerea, ci să emită sentinţe finale, care trebuie acceptate aşa cum au emanat ele din prisma gândirii tale luminate.

Eşti specialist în toate, domnule CTP. În politică, în economie, în sport (chestia cu Simona Halep m-a cam scos din sărite, dar n-am spus nimic pentru că am considerat că e o părere. Şi o părere se respectă, nu se pune la zid). Mai nou, eşti specialist şi în religie. Vezi doar preoţi hapsâni, care n-au altă preocupare decât să facă avere, credincioşi îndobitociţi care n-au altceva mai bun decât „să se adape cu apă sfinţită la PET” şi să stea zile întregi la coadă pentru a pupa moaşte. Din punctul tău de vedere Biserica Ortodoxă este răul suprem, doar o corporaţie care se teme că va rămâne fără clienţi, în acelaşi timp ignori cu inconştienţă ascensiunea unor „secte” cu pretenţii de biserică. Despre ele n-ai spus niciun cuvânt şi – printre altele – te-aş întreba ce orientare religioasă ai dumneata. Despre cea jurnalistică nu te întreb, e evident, busola ta bate către bani. Cam la fel cu cea din dotarea preoţilor la care faci referire.

Nu e bună educaţia religioasă? Face rău individului? Dumneata te consideri bun pentru că eşti lipsit de Dumnezeu? Să-ţi spun ceva stimabile. Personal, ţin să-ţi precizez că dacă ştiu să respect ceea ce este al altuia, dacă las ceva găsit pe jos acolo unde l-am văzut pentru că nu este al meu şi cred cu tărie că, dacă toţi ar proceda ca mine păgubaşul ar putea să-şi recupereze pierderea, dacă trec cu vederea măgăriile unora care mi-au făcut rău, dacă nu sunt indiferent la necazurile altora şi multe altele; toate acestea sunt rezultatul educaţiei religioase de care am avut parte. Şi nu în şcoală – ce glumă bună! – ci în familie. Dacă era să fiu limitat doar la educaţia primită în şcoală… Cât despre educaţia primită în liceu, m-aş putea lipsi cu desăvârşire de acest bagaj inutil.

Ce efervescenţă a fost atunci când s-a decis că studierea religiei nu mai e obligatorie în şcoală! Care mai de care se bucura, îşi dădea cu părerea, comenta. Să spun ceva, stimabile. Eu unul m-aş bucura dacă s-ar mai scoate o oră de matematică, de pildă. Sau măcar s-ar mai peria programa. La toate materiile. Copiii ne sunt îndobitociţi cu câtă „materie” se bagă în ei. Ce le ajută să studieze o mulţime de chestii total inutile? La ce mi-a ajutat mie matematica din liceul în lumea reală? Sau logica şi psihologia? De ani de zile se cere primenirea programelor şcolare, mult prea stufoase, mult prea epuizante pentru puterile copiilor noştri, mult prea umflate pentru nevoile lor actuale şi viitoare. Sunt dopaţi cu gramatică după metoda teoriei chibritului când mai util le-ar fi, de pildă, un curs de scriere creativă. Încă învaţă să redacteze o telegramă dar nimeni nu le spune după ce reguli se compune un SMS. Pe când eram director la o şcoală de ţară am primit un e-mail de la preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor. Adică un elev cu pretenţii. L-am abandonat după primele două rânduri. Băiatul mi se adresa ca unui puşti de clasa a cincea. Era el impertinent? N-a studiat religia în şcoală sau, dimpotrivă, a fost îndobitocit tocind manualul de Religie? Mai degrabă a pierdut timpul rezolvând integrale decât asimilând ceva cu adevărat util.

Dar să revin la religie, că asta e problema ta, CTP. Care nu eşti decât unul dintre numeroşii profitori ai lipsei lui Dumnezeu din sufletele multora. Da, chiar aşa. Dacă oamenii l-ar avea pe Dumnezeu în suflet, ar conştientiza existenţa lui măcar din când în când n-am mai auzi prin presă de bătrâne violate de puştani beţi mangă. Nu s-ar mai scrie de crime comise pentru zece lei sau un telefon mobil. Ţăranii ar dormi liniştiţi noaptea, fără grija că li se fură bruma de recoltă de pe câmp. Şoferii nu s-ar mai urca mangă la volan şi mamele nu şi-ar abandona copiii. Sărăcia nu este creaţia lui Dumnezeu, ci a celor care-i ignoră existenţa şi nu se mai satură, acumulând averi chiar şi din bucăţica pe care o fură de la gura muritorului de foame. Dacă ar conştientiza prezenţa lui Dumnezeu poate că politicienii şi-ar vedea de treabă; s-ar teme mai mult de Mânia Lui decât de DNA. Dacă Varujan Vosganian ar fi conştientizat existenţa lui Dumnezeu înainte de jalnicul spectacol oferit în Senat, ar mai fi ajuns în acea situaţie? Bănuiesc că nu.

Şi, dacă s-ar întâmpla astfel, ce s-ar face părerologi de profesie de genul lui Cristian Tudor Popescu? Cum ar mai acumula conturi grase numai dând din gură sau aşternând în pagină păreri avizate? Să arăţi cu degetul spre politicieni venali şi parveniţi s-a dovedit a fi o mină de aur pentru tine, CTP. Dacă nu exista aşa o specie, cine te-ar fi cunoscut? Ai ajuns la fel de celebru ca Prince, cel care se identifica printr-un simbol. Nu mai eşti Cristian Tudor Popescu, eşti CTP, deja o instituţie notorie. O notorietate clădită pe activitatea celor care nu au nicio educaţie religioasă, care nu au niciun Dumnezeu sau îşi aduc aminte de el doar atunci când sunt la ananghie.

De fapt, cine se teme mai mult? Biserica de lipsa obiectului Religie în şcoli sau CTP de eventualele transformări pe  care le poate aduce conştientizarea valorilor şi virtuţilor creştine? Se teme degeaba CTP, o să-i rămână destui clienţi şi lui, pe seama cărora să-şi dea cu părerea.  Educaţia religioasă se face mai degrabă acasă, nu în şcoală şi oricum există destui pentru care banul e singura religie pe care o cunosc. Însă într-o lume creştină cei de teapa lui CTP ar muri de foame. Sau nu; l-ar ajuta aproapele să prindă ziua de mâine, doar că nu i-ar mai merge aşa de bine ca în ziua de azi. Pentru că lui CTP de-asta îi merge aşa de spornic, din cauza celor lipsiţi de educaţie religioasă. Lui şi altora ca el.

Şi da, vreau ca odrasla mea să studieze religia în şcoală. De ce? Să nu ajungă să profite de lipsa lui de educaţie religioasă unul ca CTP.

 

 

8 păreri la “Lui Cristian Tudor Popescu”

 1. Treaba cu Religia e ok – religia este o alegere si nicidecum o obligatie! Religia serveste ca exemplu negativ (sa nu faci asa); Daca unii oameni de stiinta de-a lungul timpului nu ar fi fost arsi pe rug pentru „erezie” de minti NEiluminate, poate ca am fi fost mult mai avansati dpdv tehnologic si poate ca nu ar mai fi fost atatea razboaie purtate in numele invizibilului…

  1. Intotdeauna vor predomina nuantele de gri; alb sau negru nu există. Iar uneori religia a slujit drept pretext pentru atrocităţi. Aşa că fiecare e liber să aprecieze, nu să dea sentinţe finale

 2. Fratie, poti sa-ti pui copiii sa studieze si faptul ca pamantul e centrul universului si ca soarele se invarte in jurul lui… ca matematica nu-ti foloseste la nimic. Si nici logica, care nici nu se studia pe vremea mea, ceea ce se vede in ceea ce scrii. Dar sa-l certi pe CTP care numai de lipsa de logica nu poate fi acuzat…. Ai privit in oglinda? Ziceai ca-ti place Science Fictionul? Pe bune? Intelegi partea stiintifica cuprinsa in multe din scrierile SF? M-as mira! Da’ Dumnezeu ce parere are de asemenea blasfemii?

  1. Frăție, îmi permit și eu să întreb: ce amestec are SF-ul în treaba lui Dumnezeu și ce amestec are Dumnezeu în SF? Nu pot trăi împreună în bună înțelegere? Nu ne învață Dumnezeu să fim toleranți? Doar întreb, nu dau cu parul.
   De asemenea, ce legătură este între lipsa materiei Logică pe vremea dumitale și lipsa presupusă a acesteia în cadrul scrierilor semnate Mitoceanu? Din nou, doar întreb.

   Pentru că Asimov spunea, citez:

   „I am an atheist, out and out. It took me a long time to say it. I’ve been an atheist for years and years, but somehow I felt it was intellectually unrespectable to say one was an atheist, because it assumed knowledge that one didn’t have. Somehow it was better to say one was a humanist or an agnostic. I finally decided that I’m a creature of emotion as well as of reason.”

   1. Tu cine esti? Eu, despre Ciprian Mitoceanu, avem o parere. Despre tine n-am nici macar atat. Ce treaba are SF-ul? Intreaba-l pe Ciprian, care spune ca este scriitor de SF.

 3. „Dacă oamenii l-ar avea pe Dumnezeu în suflet, ar conştientiza existenţa lui măcar din când în când n-am mai auzi prin presă de bătrâne violate de puştani beţi mangă. Nu s-ar mai scrie de crime comise pentru zece lei sau un telefon mobil. Ţăranii ar dormi liniştiţi noaptea, fără grija că li se fură bruma de recoltă de pe câmp. Şoferii nu s-ar mai urca mangă la volan şi mamele nu şi-ar abandona copiii.”

  daca i-ai suprima si ai face filmulete tematice, apoi le-ai urca pe youtube… ai obtine un efect instantaneu… si n-ai mai conuma nici timpul si nici banii contribuabililor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *