MĂCAR O PICĂTURĂ DE FĂŢĂRNICIE

„Haide să scăpăm în fine pe romani de teroarea care îi stăpâneşte, făcându-i să nu mai aştepte moartea unui biet bătrân…”

Se spune că acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a rostit acum mai bine de 2000 de ani, Hanibal, cartaginezul care a reuşit să semene frica în inima unui popor care, până atunci nu-l cunoscuse. Privind la  ştiri discursul regelui Mihai, mi-am amintit de cuvintele celebrului strateg antic. Şi nu din cauza regelui sau a discursului său, ci din cauza modului cum au ales să-l trateze unii dintre oamenii politici ai zilei.

Bătrân şi bolnav — se vedea de departe că efortul discursului l-a obosit peste măsură —Regele Mihai nu mai reprezintă de multă vreme un pericol pentru puternicii zilei. Monarhia n-o să mai revină, asta este garantat şi, chiar dacă ar candida — presupunând chestia asta prin absurd — ce şanse ar avea? Nici măcar să iasă primar într-o localitate cu o mie de votanţi. Ce-a fost a fost.

Ce i-a deranjat pe cei care au absentat discursul unui bătrân neputincios? Ei singuri sunt în măsură să dea un răspuns. Când găseşti timp să faci vizite pline de flegmă politică, poţi să găseşti timp şi pentru a asculta în direct, de-acolo, din parlament, câteva cuvinte de la cel care a condus cândva ţara asta. Că a făcut-o bine sau rău, nu sunteţi voi, absenţii, în măsură să judecaţi, aşa cum nu consideraţi că noi, cei conduşi de voi acum, n-ar trebui să vă judecăm pe voi. Până şi canalia de Iliescu, cel care l-a întors pe rege de pe aeroport cu ceva ani în urmă, a avut făţărnicia să se prezinte în faţa Majestăţii sale. L a un ocean de ipocrizie, chiar chiar mai conta o picatura de fatarnicie? Măcar atâta făţărnicie aşteptam şi de la voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *