MISTERUL REGELUI. DESPRE SCRIS. STEPHEN KING

 EDITURA NEMIRA

2007

TRADUCEREA MIRCEA PRICĂJAN

Acum ceva vreme stăteam de vorbă cu un amic mai tânăr, aspirant şi el, ca şi mine, la glorie literară. Şi, printre altele, am pornit discuţia pe marginea cărţii lui Nea’ Fănică, proaspăt apărută la acea dată. La un moment dat, amicul spune că se aştepta la mai mult de la cartea asta. Ce anume? Păi Nea’ Fănică spune câte ceva, dar nu spune totul. Adică nu ne dă pe tavă marele lui secret, cel care poate transforma un aspirant într-un monstru sacru al stiloului (sau pixului, ori, mai degrabă al tastaturii, că de! nu mai ţine figura cu manuscrise lucrate de mână). Mda, am reflectat un pic (vreo doi ani) şi am văzut că lumea nu s-a umplut de Kingi, deşi au avut răgazul necesar pentru a se afirma. Şi, acum vreo două zile, am reluat dialogul cu amicul. Care mi-a atras atenţia că a cam avut dreptate. Păi na, tu ai mai scris ceva? l-am întrebat.

Nu, n-am avut timp, n-am avut chef…

Bine, dar ai respectat măcar vreunul dintre paşii pe care i-a recomandat Nea’ Fănică?

Băi, tu eşti căzut în cap? Nu înţelegi că nu am avut timp, că aia, că aia.

Mă rog. Amicul a rămas cu ideea că Despre scris nu trebuia scrisă. Că nu l-a ajutat cu nimic. Eu unul sunt de altă părere. Şi uite-aşa, apare contradicţia care duce lumea mai departe.

Despre scris era cât pe ce să fie cântecul de lebădă al regelui. Sau să rămână neterminată. În timp ce lucra la carte, un descreierat a dat cu maşina peste Nea Fănică. De unde tragem concluzia că nebuni au şi ei, nu numai noi.

Despre scris este nu numai o carte despre scris, ci despre viaţă. O viaţă aşa cum greu ne-o putem închipui prin prisma scriitorului de azi. O viaţă de om simplu, care a reuşit să răzbească deasupra graţie talentului şi ambiţiei.

Scriitorul îşi expune viaţa cu sinceritate (mă gândesc că, dacă n-ar fi făcut-o el, ar fi făcut-o alţii. Şi e mai bine să spui tu ce ai de spus decât să-ţi înflorească alţii viaţa). Vorbeşte deschis despre copilăria sa, despre adolescenţă. Despre începuturile catastrofale, capabile să descurajeze pe oricine. Despre „Carrie”, primul succes. Despre boala şi dispariţia mamei. Despre problemele personale legate de alcool şi droguri (da, chiar şi despre asta, despre dependenţele sale). Despre accidentul care era să-l coste viaţa. A, da, şi vorbeşte despre scris. Mai ales despre asta. Despre puterea de a  o lua de la capăt.

Nea’ Fănică dă sfaturi. Despre cum să scriem şi cum să ajungem să publicăm ceea ce scriem. Dar, vorba populară. Îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Primeşti sfaturi competente, chiar de la rege, dar să ajungi scriitor, asta depinde numai de voi, de noi, de mine, de tine sau oricare altcineva care se încumetă să păşească pe astfel de cărări. Şi, mai ales, este nevoie de doi factori. Unul mai important decât altul. Trebuie talent, dragilor, în primul rând talent. Şi, evident, mai e nevoie şi de ceva noroc. Fără una sau alta, nu se prea poate. Eu am avut ce învăţa din cartea asta. Şi pot spune că mi-a folosit. Pentru doritori, poate fi luată de aici. Cu doar 10 Ron (cel puţin deocamdată).

Nu e uşor să scrii, dar trebuie măcar să încerci. Dacă nici măcar nu o faci, atunci e mai uşor să dai vina pe alţii. C-aşa e-n tenis, vorba lui Caragiu

One thought on “MISTERUL REGELUI. DESPRE SCRIS. STEPHEN KING”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *