N-a mai rămas nimic de distrus în Învăţământul românesc?

Ceva mai nerăbdător ca de obicei, am aşteptat cu sufletul la gură să aflu numele viitorului ministru al Educaţiei în noul guvern. După poanta lui Dragnea de anul trecut pot spune că tensiunea a atins cote maximale.

Personal, mă temeam de un nume…

N-a fost acel nume, până la urmă Educaţia va fi păstorită de către Pavel Năstase. Nicio legătură de rudenie cu „acel Năstase” însă nu se poate spune despre Pavel Năstase că ar fi un om sărac. Ba dimpotrivă, este considerat a fi cel mai bogat profesor universitar din România. În ciuda faptului că o viaţă întreagă a lucrat în învăţământ.

Şi, ca şi ilustrul fost prim-ministru Adrian Năstase, omul a reuşit să-şi lege numele de câteva controverse publice. Nu cred că e cazul să detaliez.

Dar simt nevoia să precizez că nu am mari aşteptări de la noul ministru al Educaţiei. După dezamăgirile servite de Adrian Curaj şi Mircea Dumitru consider că Pavel Năstase nu poate deziluziona mai mult.

Personal, m-am temut că Educaţia va ajunge în mâinile Ecaterinei Andronescu, cea care poate purta cu mândrie titlul de „Prim gropar al învăţământului românesc”. Da, ar purta cu mândrie acest titlu doar că i-ar spune alfel. Să sune mai frumos în urechile proprii şi ale celor care mai văd în această eminenţă cenuşie ceva pozitiv.

N-a fost să fie. Şi nu cred că e de vină faptul că numele Ecaterinei Andronescu este implicat în nişte dosare ce vor fi plimbate între instanţe şi instituţii până dincolo de termenul de presciere.  Nu ar fi fost singurul ministru cu grave probleme la capitolul integritate; nici Pavel Năstase nu e uşă de biserică.

Ecaterina Andronescu n-a mai fost nominalizată pentru Ministerul Educaţiei pentru că în învăţământ nu a mai rămas nimic de distrus, nimic care să poată fi compromis de deciziile Ecaterinei Andronescu care a dovedit în repetate rânduri că este cel mai toxic personaj din învăţământ.

Sistemul e la pământ, profesorii sunt trataţi ca şi cum ministerul i-ar fi cumpărat de la târgul de sclavi pe banii părinţilor. Elevii sunt bombardaţi cu programe stufoase şi inutile în mare parte. Rezultatele la examene sunt din ce în ce mai dezastruoase, în ciuda „realizărilor” lui Pavel Năstase, care a fost de acord cu simplificarea  subiectelor la Bacalaureat pentru specializarea Tehnologic. Asta numai din dorinţa de a cosmetiza o realitate din ce în ce mai crâncenă.

Se poate şi mai rău? Dacă se putea mai rău, pentru Educaţie era nominalizată Ecaterina Andronescu, oferindu-i-se şansa de a termina ce a început, adică ruinarea completă a învăţământului românesc.

Aşa însă… Se pare că Pavel Năstase nu mai are prea multe de făcut.

Cât despre Ecaterina Andronescu, ea îşi va îndrepta efotrurile distructive către alte domenii. Un prim semnal în această direcţie este numirea lui Gabriel Petrea ca ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social. Pentru cine nu e la curent, individul este un apropiat al Ecaterinei Andronescu, care se pare că a avut un cuvânt de spus în privinţa nominalizării.

În concluzie, Educaţia a rămas cu Pavel Năstase. Ceea ce nu prea mai contează. Pentru că – aşa cum am mai tot spus – n-a mai rămas nimic de distrus. Dacă mai era ceva de făcut una cu pământul la Educaţie îşi continua treaba Ecaterina Andronescu.

2 thoughts on “N-a mai rămas nimic de distrus în Învăţământul românesc?”

    1. Neamţul providenţial cu care lupt şi pe blog şi la ziar de când i-am văzut mutra. Dacă aceasta e viaţă de profesor cu un preşedinte profesor, să ne gândim că se putea mai rău. Am aşteptat de la JOhannis ceva înţelegere pentru omul de la catedră. Zadarnic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *