N-ar fi mai bine să eliminaţi complet bac-ul, domnule Pop?

Sincer să fiu, nu ştiu dacă întrebarea din titlu este adresată persoanei potrivite. Asta pentru că e ştiut prea bine cam cine se află în spatele păpuşilor care se pretind miniştri, secretari de stat şi se mai poate. Eternul Liviu. Liviu Dragnea. POp, Vasilescu, Toader sunt nişte marionete care acţionează aşa cum li se ordonă. N-au coloană vertebrală şi nici discernământ. Fac doar ce li se ordonă.

Totuşi, având în vedere că în ultima perioadă tartorul cel mare este prins cu treburi mult mai urgente şi mai presante – dacă nu se mişcă repede are toate şansele să fie târât în justiţie – s-a oferit ocazia unora dintre marionete să gândească de capul lor. Şi unii dintre miniştri s-au gândit să profite de ocazie şi s-au pus pe gândit.

Dintre toate tâmpeniile emanate de către cei care s-au văzut la butoane şi, simţind că funiile care transmit ordine preţioase nu mai sunt ţinute în mână de păpuşar, au decis că e cazul să acţioneze aşa cum se pricep, propunerea lui Liviu Pop mi se pare cea mai aberantă. Ce anume a ticluit Marele Gânditor?

Exasperat de faptul că examenul de maturitate nu e promovat de absolut toată lumea (normal e să se mai şi pice la bac, că de aia este examen) Pop a gândit că cel mai bine ar fi să se organizeze o sesiune de iarnă pentru cei care n-au dat lovitura din prima. Decembrie, posibil februarie. Că atunci e vacanţă şi se poate da bacul.

Pop, aiurit cum îl ştim, n-a băgat de seamă că cei care pică bacul nu mai au treabă cu şcoala, aşa că precizarea legată de vacanţă îi doare undeva.

Marele ministru ignoră faptul că, în ultimii ani, bacul a devenit atât de simplu încât ar putea fi promovat până şi de elevii de clasa a VI-a (am verificat subiecte de bac cu astfel de elevi şi le-au dat gata în mai puţin de jumătate de oră). Chiar şi elevii foarte slab pregătiţi pot promova examenul de maturitate dacă se străduies  un pic şi reuşesc să tragă cu ochiul la colegii mai silitori. Cei care pică bacul o fac adesea pentru că nici măcar nu au bunul simţ să se prezinte la examen.

Pentru genul acesta de loaze vrea Pop să propună o măsură care să-i ajute. Nu mai poate de grija lor.

Normal ar fi ca Pop şi gaşca să se ocupe mai mult de condiţiile din şcoli, să ofere mai multe şanse elevilor care chiar doresc să înveţe şi nu să tot caute în coarne celor care nu dau doi bani nici pe propria formare, nici pe cei care încearcă să reuşească în viaţă învăţând. Nu vor să dea bacul? Să fie sănătoşi, care e problema? Nu vor fi primiţi în Parlament pentru că nu au studiile necesare?

Oricum un bac de iarnă n-o să sensibilizeze pe nimeni. Nu văd cum. Cine vrea să promoveze examenul, cine mai vrea o şansă, se uită pe calendarul examenelor naţionale, sună un profesor, ceva, încearcă să rezolve problema. E bună şi sesiunea de toamnă.

Cine nu e interesat, n-o să se prezinte la examen nici dacă e cărat în spate de profesori, aşa că n-ar trebui să se consume bani şi energie cu ei.

Sau poate că ideea lui Pop este emanată la presiunea universităţilor private, care se văd lipsite de studenţi pe care să-i mulgă de bani şi să le ofere la schimb tapet cu pretenţii de diplomă universitară. Tapet lipsit de orice valoare dar până să conştientizezi asta trebuie să te propteşti zdravăn în realitatea vieţii de zi cu zi. Însă mai e până atunci, mai ai dreptul să ai vise de genul că o diplomă îţi poate schimba viaţa în bine. O diplomă cumpărată la modul cel mai propriu.

Poate că Pop e doar goarna prin care universităţile private încearcă să recupereze ce se mai poate din dezastrul ce planează deasupra lor.  E vorba de ceva disperare. Disperarea că rămân fără studenţi. Şi când eşti disperat studenţii sunt minunaţi indiferent de unde provin şi cum anume au promovat bacul. Dacă îşi permit să plătească, restul chiar nu mai contează.

N-ar fi mai simplu, domnule Pop (sau domnule care îl manevrezi pe Pop; nu trebuie să excludem nicio posibilitate) să eliminaţi bacul de tot? Să nu se mai streseze liceenii, care şi aşa oricum numai cu mintea la carte nu sunt. Să nu-şi mai facă atâtea planuri disperate universităţile care nu ştiu ce să mai inventeze pentru a face rost de banii fraierilor.

De ce vă bateţi capul cu bacul de iarnă? Asta e cea mai presantă problemă a învăţământului în momentul de faţă? Nu vă gândiţi că poate în preajma bacului se lansează de-un cod roşu de viscol şi ninsori şi tot examenul este compromis? Decât să visaţi bacuri verzi pe pereţi mai bine aţi încerca să rezolvaţi problemele adevărate ale Educaţiei. Sunt atâtea probleme care aşteaptă de ani de zile rezolvare dar văd că empatia şi eforturile ministrului se îndreaptă către cei care n-au luat bacul. Chiar şi cu subiectele de toată jena care se dau de ceva ani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *