O (posibilă) definiţie pentru obiectul de studiu numit fizică

Mereu am fost de părere că programele şcolare ale elevilor sunt foarte stufoase, prea bogate în conţinuturi irelevante şi cel mai adesea complet inutile, cărora le lipseşte nu numai aplicabilitatea în viaţa de zi cu zi, dar adesea nu au nicio valoare teoretică.

Nu surprinde pe nimeni că elevi care au vârsta potrivită pentru a intra în liceu sau l-au terminat deja habar nu au să răspundă la întrebări de cultură generală foarte simple. Însă uneori chiar şi caracterele pregătite pentru asemenea situaţii pot fi luate pe neaşteptate.

Acum vreun an, un ţânc de clasa a III-a, foarte inteligent şi fâşneţ de felul lui avea şi el o nelămurire. Elevii de clasa a VI-a, care învăţau după amiaza în clasa ocupată dimineaţa de clasa fâşneţului aveau prima oră fizică. Oră pentru care – chipurile – se pregăteau intens.

-Fizică?! Ce este fizica?

O fătucă cu aspect intelectual şi pretenţii pe măsură s-a uitat cam speriată la curios dar, deoarece acesta a insistat, i-a dat un răspuns care m-a lăsat mască (dacă nu eram martor poate că nu credeam):

-Fizica?! Fizica este ştiinţa despre ceva care se împuşcă.

Serioasă, fără nicio urmă de ironie în priviri sau exprimare.  Dar convinsă. Şi, după ceva timp, chiar mândră.

Fizica, ştiinţa despre ceva care se împuşcă? Te cam ia cu tremuriciul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *