OAMENI ÎN JUNGLĂ. NORMAN SPINRAD

EDITURA FAHREINHEIT

1998

TRADUCEREA DELIA IVĂNESCU

Arta de a ne mânca unii pe alţii.

Canibalismul este, prin definiţie, un act reprobabil. Cu toate acestea, chiar dacă este greu de crezut, sunt destule voci care nu se grăbesc să-l critice, ba dimpotrivă.  Pe planeta Sangre, sediul Confreriei Durerii, canibalismul face parte din sistemul de guvernare. Să mănânci sau să fii mâncat, iată singurele opţiuni care se oferă. Una mai dură decât alta şi numai cei tari de caracter (şi de stomac) pot supravieţui. Chiar dacă acţiunea romanului se petrece (din fericire) într-un viitor îndepărtat şi pe o altă planetă, mâncătoria între oameni mi se pare atât de pământească încât nici nu m-am chinuit să-mi închipui altă planetă, alte specii.

Bart Frander, omul care se ocupă cu provocarea revoluţiilor, are ambiţii mari. Să ajungă la putere pe Sangre, folosind ca masă de manevră populaţia de sclavi, îndobitocită până într-acolo încât acceptă să fie devorată la propriu de stăpânii haini. Astfel, bazându-se pe colaboratori preţioşi, începe să-i înarmeze şi să-i şcolească în arta războiului şi revoluţiei pe acest aparent apatici băştinaşi. Din păcate pentru visele de mărire ale revoluţionarului de profesie, treburile nu merg cum trebuie şi sămânţa revoltei, odată sădită în sufletele canibalilor, este greu de controlat. Şi dacă ai fost mâncat fără să crâcneşti, ce recompensă mai bună poate fi pentru secolele de genocid decât o halcă zdravănă din asupritor?

Dacă Bart reuşeşte sau nu, într-un final, să-şi atingă scopul, nu se spune. Cine vrea cu adevărat să afle răspunsul, va scotoci în cutiuţa cu amintiri, acolo unde cărţile dintr-un alt mileniu vă aşteaptă răbdătoare să le descoperiţi farmecul.

Dacă doriţi noutăţi, în dauna cutiei cu amintiri, MillenniumBooks vă oferă, până pe la ora 12, un alt roman de-al lui Spinrad la ofertă. Clic aici şi veţi vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *