PATRIOTISM ÎN CHILOŢI PURTAŢI PESTE…

Nu, nu e vorba despre Superman, deşi şi el face parte din populara şi din ce în ce mai numeroasa categorie a super eroilor care-şi trag chiloţii peste pantaloni. E vorba de Batman care, de la o vreme, a început să aibă obiceiuri vestimentare bizare.

Zilele acestea, împreună cu Juniorul, urmăream desene pe CN. Şi, evident, dau peste Batman (sincer, nu cumva e Beat-Man?), cu chiloţii peste pantaloni. Şi, pe lângă el, un alt personaj. Unchiul Sam. Ada, ăla. Care-şi trage puterea din seva patriotismului american. Dotat cu joben şi pantaloni în dungi albe şi roşii. Patriot până în măduva oaselor (cred că vă puteţi închipui ce gel de chiloţi are personajul deşi nu-i poartă la vedere).

Dar nu despre chiloţii Unchiului Sam vreau să scriu. Ci despre patriotism, mai exact, despre educaţie patriotică. Urmărind desenele respective, în care la final apare Black (sau Barack) Obama, am început să am regrete. Nu, nu că nu sunt american, mă simt (uneori) bine în pielea mea de român. Ci vizavi de educaţia patriotică ce se face pe meleagurile astea. Care educaţie? ar spune unii şi bine ar spune. Că în afară de cântat imnul şi de vorbit de educaţie patriotică, nu prea se mai face nimic. Şi nu pot să nu mă gândesc la manualele alternative de istorie de acum câţiva ani. Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu şi Iancu de Hunedoara înghesuiţi pe jumătate de pagină în timp ce în alt manual (tot de istorie) Andreea Esca se lăfăia pe două pagini.

Şi sunt nostalgic după vremurile în care lecţia despre Ştefan cel Mare se făcea în trei ore iar despre Vlad Ţepeş se alocau două ore şi mă simţeam patriot până în vârful degetelor, chiar dacă nu aveam încă buletin. De ce nu putem fi şi noi americani, măcar din punctul acesta de vedere? Să încercăm să trezim patriotismul ca sentiment şi nu ca declaraţie încă din fragedă pruncie? Şi nu dând doar indicaţii altora să facă asta. Nu avem un Unchi Sam, nici măcar vreun erou care şi-a tras peste pantaloni străvechii chiloţi Tetra, dar avem destule chipuri de eroi care pot servi acestui scop, altfel ne vom trezi că, pe viitor, copii noştri vor fi mai devotaţi cauzei americane decât ţării în care au crescut.

Ar fi multe de spus, dar mă opresc aici, voi mai reveni pe temă, că merită. Prea mulţi spun că ţara asta este de căcat şi declamă „Vreau o ţară ca afară”. Poate că n-au învăţat cum să şi-o iubească. Să sperăm că nu e timpul pierdut.

Apropo… Batman are chiar o centură patriotică…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *