PE APE ȘI MAI TULBURI. TIM POWERS

EDITURA VOYAGER PREMIUM BOOKS.

TRADUCEREA ANA-VERONICA MIRCEA

2011

Dacă citind titlul de mai sus vă duce gândul direct la partea a patra a îndrăgitei serii Pirații din Caraibe, să știți că nu păcătuiți din niciun punct de vedere.  Cartea lui Tim Powers chiar a stat la baza celebrului film.

Ce pot să spun? Este cartea de aventuri în care oricare adolescent și chiar și adult cu sufletul rămas tânăr și-ar dori să trăiască, dar asta nu este neapărat și dorința personajelor cărora autorul nu le lasă decât prea puține clipe de răgaz. Acțiune și mister cât încape, răsturnări de situație pe cât de numeroase pe atât de neașteptate. Magie și magicieni, talismane magice și trădări, iată ingredientele din care se poate, cu măiestrie și tact, construi osatura unui excelent roman de aventuri. A, da, și la asta mai trebuie adăugați și pirații. Și nu orice fel de pirați, ci din cei de teapa lui Barbă Neagră (cei care au niște anișori în spate, poate își mai amintesc teribila comedie cu ,,Fantoma lui Barbă Neagră,,). Numai că, în Pe ape și mai tulburi, pirații nu au deloc chef de comicării. Ca orice pirați, au în cap comori. Și nu numai. Iar pentru a-și atinge țelul apelează chiar și la magie. Și nici zombie nu sunt chiar așa, de lepădat.

John Chandagnac, un fost păpușar, trage o fugă până în Jamaica pentru a recupera ceva moștenire. Dar, din păcate, corabia este atacată de pirați care, bazându-se mai mult pe trădare și complicii de la bordul corăbiei decât pe coaja lor de nucă, reușesc să captureze o pradă însemnată cu minim de efort. Desigur, pirații au și oarecare umanitate în ei, așa că le vor permite prizonierilor să plece. Numai că John al nostru face o greșeală, una care-i va schimba iremediabil destinul. Nu numai că-l provoacă la duel pe căpitanul piraților dar, bazându-se mai mult pe abilitățile de sforar de păpuși decât pe talentul de duelist, va reuși să-l rănească. Și de aici i se deschid o serie de perspective nebănuite.

Un trio formidabil, format din John Chandagnac, păpușarul priceput la a însufleți orice are atașat sfori, Barbă Neagră, care are o taină cumplită și Leo Friend, grăsanul cel atât de priceput și imprevizibil.  Și, desigur, nu o putem uita pe  Beth, fiica lui Benjamin Hurwood, la care râvnesc cei trei crai amintiți mai înainte și al cărei tată nu se dă de la nimic în lături pentru a-și atinge scopul egoist. Care este acesta? Citiți în carte. Merită. Chiar mai mult decât să vedeți filmul.

 

2 gânduri despre „PE APE ȘI MAI TULBURI. TIM POWERS”

  1. Multumim pentru recenzie.

    Avem un exemplar al cartii care striga noaptea „mitoceanu, unde e mitoceanu..?”.

    O chestie voodoo, desigur.

    Pe ce adresa sa trimitem cartea ca sa ajunga la destinatar ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *