Petiţii… Să fie acolo

Românul s-a născut poet. Şi pentru că n-a reuşit să schimbe lumea debitând versuri, s-a gândit să treacă pe petiţii. După câte se vede, nici cu manevra asta nu prea se bucură de succes. Dar românul încearcă.

A făcut-o de oaie cu punctul 6 subiectul I de la Evaluarea Naţională matematică. Am crezut că nu se poate mai rău dar s-a demonstrat că se poate. Petiţia Moromeţii. Ce-i drept, aici au fost mai puţini semnatari, probabil pe principiul că dacă n-am scris despre Moromeţii nu semnez nicio petiţie. Sunt mai deştept decât ăia.

Însă a venit vacanţa. Cei mai mulţi se laudă că stau pe terasă la bere. Însă unii n-au bani de aşa ceva. Ce le recomand? Exerciţii intelectuale de genul petiţiilor. S ă facem petiţii pentru ca:

-să nu mai existe virgule. Cine e deştept pricepe ce scrim şi fără virgule.

-petiţia „La dracu’ cu cratima”. Ce se bagă şi chestia aia în seamă? Cui îi mai trebuie de vreme ce nimeni n-o foloseşte?

-petiţie gramaticală radicală. De vreme ce acceptăm că nu avem nevoie de cratimă şi de virgulă, ce-ar fi să renunţăm la toate semnele de punctuaţie? Nu fac decât să încurce omul studios. Şi cine e deştept se descurcă şi fără…

-petiţie pentru acordarea din oficiu a diplomei de bac pentru cei care au reuşit să termine măcar opt clase. Până la urmă omul îşi dă seama că are nevoie de  şcoală şi regretă că a abandonat studiile. Şi dacă regretă sincer trebuie răsplătit cumva.

-petiţie pentru pisici. Care n-o să mai aibă voie să facă „Miau” şi nici să se frece de picioarele oamenilor.

-petiţie împotriva profesorilor. Care nu vor avea voie să formuleze decât întrebări prin care se răspunde cu „Da” sau „Nu”. Elevul care dă răspunsul corect din prima încercare primeşte nota 10. Cel care are nevoie de încă o încercare va primi nota 7. Păi nu e mai simplu aşa şi pentru elevi şi pentru profesori?

-petiţie pentru examene mai uşoare. La care elevii să dea răspunsurile iar profesorii să-şi formuleze întrebările pe baza acestora. Să vadă şi profesorii cât de greu este să gândeşti…

-petiţie pentru acordarea de subvenţii pentru berea de pe terase. Dacă această petiţie este acceptată guvernanţii nu vor mai fi niciodată supăraţi cu petiţii incomode de către elevi.

Lista ar putea continua. Dar mai bine nu…

One thought on “Petiţii… Să fie acolo”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *