PIRATICA I. TANITH LEE

EDITURA CORINT JUNIOR

2008

TRADUCEREA ADRIAN DELIU

O carte care, fără îndoială, i-a dat cumplit de furcă traducătorului, domnul Adrian Deliu. Asta pentru că acţiunea se petrece într-un univers cam paralel şi de multe ori tangenţial cu al nostru. Majoritatea toponimelor din carte sunt derivate din cele existente în lumea noastră (şi în special în Anglia) cu ceva secole în urmă – prin anii 1700 (aşa că universul din Piratica este mai mult tangent decât paralel). Din fericire, traducătorul a avut grijă să ofere de fiecare dată lămuririle necesare, ceea ce denotă nu doar stăpânirea perfectă a limbii, ci şi cunoaşterea geografiei locale. O încântătoare lecţie de istorie şi geografie.

Dar şi câteva cuvinte despre carte, traducătorul a încasat deja cuvenita bilă albă din partea subsemnatului. Artemisia este o fată obişnuită, dar cu ceva probleme de memorie. Asta până se loveşte (din nou) la cap. Şi memoria îi revine. În ciuda voinţei tiranicului său tată, Art evadează de la Academia Ingerilor pentru Tinere Domnisoareşi se implică într-o serie de aventuri care sunt aproape s-o coste viaţa.

Dar, pentru început, trebuie să refacă vechea gaşcă de piraţi a mamei. Din păcate, aici acţiunea cărţii se dezumflă periculos de mult. Piraţii nu sunt piraţi, nici pe departe. Căci memoria nu i-a revenit pe deplin. Nu-i problemă, fătuca face ce face şi se pricopseşte şi cu o corabie, şi cu piraţi, dar şi cu duşmani pe măsură. Pentru că – asta o poate spune oricine are o picătură de bun simţ – acolo unde sunt piraţi este şi o comoară, su măcar o hartă spre o comoară. Şi Piratica nu este excepţie de la regulă. Aici nu e vorba despre o comoară, ci despre o comoară a comorilor, suficient de mare cât să lase loc la încă măcar un volum. Şi, pe măsură ce acţiunea se cerne, Art află din ce în ce mai multe amănunte despre mama sa, celebra Piratica.

Pe Artemisia rolul de căpitan de piraţi o prinde de minune. Şi pe mine m-a prins. Cartea, evident. Pentru cine este interesat de piraţi şi comori, luaţi ghid spre lumea lor de pe libris.ro. O comoară la reducere

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro. Aici găsiţi şi varianta în engleză la secţiunea cărţi în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *