PIRATICA II. TANITH LEE

EDITURA CORINT JUNIOR

2009

TRADUCEREA ADRIAN DELIU

Cea de-a doua carte în care ne sunt prezentate aventurile neastâmpăratei căpetenii de piraţi,  Artemisia Black, are un nume sugestiv; ÎNTOARCERE LA INSULA PAPAGALILOR. Şi era şi cazul să se revină în insula în care actorii deveniţi peste noapte piraţi au găsit o comoară a comorilor. Pur şi simplu, o asemenea comoară nu trebuie abandonată.

Primele pagini nu ne prea pregătesc pentru explozia de acţiune şi adrenalină ce va urma. Artemisia, scăpată în ultima clipă de sub funia spânzurătorii în prima carte, s-a căsătorit cu molcomul Felix, cel care tot în prima carte nutrea din când în când speranţa s-o vadă spânzurată. Micuţa Aurie, rivala lui Art, îşi linge rănile în preajma judecătorului Knowles care i-a salvat viaţa. Numai că pentru ea o asemenea viaţă nu e viaţă. Vechea gaşcă pare a se fi destrămat şi până şi Muck, cel mai curat câine din Anglia se pare că a dat bir cu fugiţii.

Bineînţeles, lucrurile n-or să lâncezească prea multă vreme astfel. Art tânjeşte după aventură, chiar dacă precedentele ei întâlniri cu aceasta erau s-o coste capul. Şi prilejul se iveşte. Anglia, intrată într-un război cu eterna rivală, Franţa, îi oferă Artemisiei ocazia de a reveni pe mare, la ocupaţia care i se potriveşte ca o mănuşă. Da, domnişoara şi gaşca ei pot deveni corsari în slujba Anglii, adică un fel de piraţi legali. De unde se vede treaba că dacă statul are nevoie de ajutor, este gata să se ajute de oricine se nimereşte. Străina nepoftită, corabia găştii vesele este recuperată în extremis şi lumea pleacă pe mare, în ciuda faptului că Felix nu vede cu ochi buni treaba asta, indiferent cât de legală a devenit.

Numai că – vorba unui personaj din carte – norocul lor pare să se fi sfârşit sub funia spânzurătorii; nu poţi să scapi în ultima clipă cu viaţă şi să mai ai noroc cu carul. Astfel, lucrurile nu merg prea bine pentru nimeni. Actorii îşi dau seama că a fi pirat nu e chiar aşa simplu cum a fost prima dată. Străina nepoftită e scufundată şi domnul V ajunge… faraon în Egipt. Aventura curge din toate părţile, prieteni vechi, prieteni noi şi, mai ales, duşmani vechi şi trădări noi.

Dar, pe alocuri, am simţit oarecare dezamăgire. Astfel, ici-colo se găsesc momente de umplutură pur şi simplu, fără gust – cum ar fi înfruntarea dintre oameni şi rinoceri în amfiteatru. Şi ce dezamăgit am fost la sfârşit ştiind că există şi o Piratica III dar care, din păcate, nu a apărut şi în România. Ar fi ceva de spus la planurile editurilor de pe la noi, nu e prima dată când încep o carte dintr-o trilogie şi nu pot termina trilogia din cauză că nu există volumele doi şi trei. Păcat că o asemenea trilogie nu  este accesibilă în totalitate şi la noi. Păcat!

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro. Aici găsiţi şi varianta în engleză  a primului volum, Piratica I, la secţiunea cărţi în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *