PLĂCERI INTERZISE. LAURELL K. HAMILTON

EDITURA TRITONIC

2006

TRADUCEREA FLORIN MIRCEA TUDOR

O carte cu şi despre vampiri. Mai pe placul meu. Scrisă de o femeie şi cu o femeie, nu neaparat pentru femei. Şi mai mulţi vampiri.

Anita Blake îşi povesteşte singură peripeţiile, ceea ce dă o notă de autenticitate la tot ce face. Şi spune. Că vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte. O eroină cam guralivă şi, deşi nu impresionează prin calităţi fizice deosebite (gen înălţime, masă musculară etc), tipa se descurcă de minune când este vorba de eliminat vampiri. Asta este treaba ei, să ucidă vampirii, dar nu aşa, la grămadă. Ci pe cei care au comis delicte grave. Căci în decorul imaginat de scriitoare vampirii au şi drepturi, nu numai obligaţia de a sfârşi din cauza unui ţăruş în inimă. Ea este Călăul şi e respectată de toată lumea. Şi dorită de un vampir, dar trebuşoara asta nu ia prea mult timp prim-planul povestirii.

Totuşi, acţiunea nu debutează cu „tre’ să-l ucid pe acela, că am mandat”. Nu, deja cineva aluat-o înaintea eroinei şi căsăpeşte pe vampiri. O face într-un asemenea hal că aceştia, panicaţi, trebuie să apeleze la mai vechiul lor duşman. Anita, cine ne kilăreşte? Măi fată, vezi cum faci…

Şi Anita acceptă să descâlcească iţele, dar trebuşoara asta nu e chiar aşa de simplă. Răsturnări de situaţie sunt peste tot şi, în final, piesele se potrivesc şi, mai ales îşi au rostul. Astfel, când am citit episodul zombiului proaspăt resuscitat şi ucis înainte să spună ceva, chestia mi s-a părut total gratuită, pusă acolo să umple câteva pagini. Dar, în final, s-a dovedit că nu era deloc gratuită, ba chiar era un indiciu cheie, dar care fusese trecut cu vederea la momentul respectiv.

O lectură agreabilă, palpitantă. Pentru doritori, ediţia a doua este disponibilă aici, cu reducere.

Si daca titlul va duce cu gandul la prostii, nu e cazul. Placeri interzise e numele crasmei, nu al activitatilor de acolo, sa fim bine intelesi

2 gânduri despre „PLĂCERI INTERZISE. LAURELL K. HAMILTON”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *