Poliţia n-are drepturi?

Ştire de ştire. Cică şase poliţişti n-au reuşit să se impună în faţa unei şoferiţe mangă. Ştire taică, nu glumă, a devenit de-a dreptul virală.  Pe la yahoo.com la intrare, pe adevărul. Pe Digi 24 că nu se putea altfel… Toată lumea e intrigată şi comentează. Dreptate n-au polliţiştii, evident, care nu intervin cum se cuvine şi şleampăta le dă cu tifla. De şmecheră, cum altfel?

Da, a cam ajuns poliţia de râsul curcilor şi asta se vede din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Ca unul care a trecut prin fabrica de poliţai de la Câmpina ştiu cam ce presupune meseria de gabor. Şi-mi amintesc foarte bine cuvintele maiorului Bătrânu (ofiţer avansat la excepţional) „Ca gabori, voi n-o să aveţi de-a face cu oameni cinstiţi. Voi n-o să fiţi poliţai să daţi amendă ăluia care şi-a dus gunoiul la ghenă şi nu şi-a luat buletinul cu el. O să aveţi de-a face doar cu infractori, cu şmecheri, cu animale care nu dau doi bani pe lege şi pe voi. De-asta vă aflaţi aici…”. Sinistre previziuni, nu?

România, ca orice ţară care practică paradoxul extrem dă mai multă atenţie infractorului decât omului legii. Care e din start înclinat spre corupţie şi abuz de putere. Infractorul, chiar şi când e prins în flagrant, are drepturi. Drepturi pe care le poate câştiga în instanţă. Tot felul de şoferi beţi mangă sau prea grăbiţi obţin în instanţă anularea amenzilor. Chiar cunosc un idiot care a fost prins de radar cu peste suta în localitate dar care a avut tupeul să conteste reţinerea permisului în instanţă. Păi dacă legea îi dă dreptul…

Ţoapa respectivă face scandal pentru că-şi permite. Pentru că în România legea e mai dură cu poliţiştii decât cu infractorii. Oamenii legii erau timoraţi şi de prezenţa presei, orice gest, orice cuvânt poate fi folosit în instanţă pentru a demonstra grosolănia forţelor de ordine. Norocul sau ghinionul lor c a apărut camera? Cine ştie. Dacă ţoapa se trântea cu capul de capotă şi se umplea de sânge, cine credeţi că intra la bulău? Poliţiştii. Care n-au voie să facă uz de forţă. Dacă sunt atacaţi, n-au voie să scoată pistolul, mai recomandat e să o ia la sănătoasa. Nu e proba asta cu alergatu’ una dintre cele eliminatorii la admiterea la Câmpina?

Ştiţi că în posturile de poliţie nu e voie să se găsească vreo mătură cu coadă? Sau orice altceva care-i poate sugera celui invitat pentru declaraţii că o poate încasa? Tot ce-l poate timora pe infractor e scos din ecuaţie. Să nu care cumva să se streseze psihic şi să-l apuce damblalele.

În America, în calitate de arestat, ai dreptul să nu spui nimic, tot ce spui se poate folosi în Instanţă. La noi, poliţistul are obligaţia să nu facă nimic sau să spună ceva, tot ce face se poate folosi în Instanţă. Sau poate am văzut eu prea multe filme americane…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *