PROFEŢIILE LUI DAN DOBOŞ

Prefer să le spun profeţii decât speranţe, pentru că sunt întru totul de acord cu domnul Doboş.

Într-un interviu realizat anul trecut (nu chiar aşa de mult, să recunoaştem) de către Cristian Tamaş pentru Srsff, maestrul Dan Doboş a răspuns, printre altele, la următoarea întrebare:

Ce crezi că-i rezervă viitorul SF-ului românesc? Vor supravieţui prea puţinele edituri care publică SF românesc?

 Şi iată răspunsul.

„Viitorul SF-ului românesc este unul fabulos. Părerea mea este că sîntem în pragul unui succes internaţional adevărat de librărie. Că va fi Crâznic, Mitoceanu, Czeller sau Doboş, Radu, Hăulică nu contează. Sînt convins că în următorii cinci ani un scriitor român de SF va da lovitura şi va vinde nişte zeci de mii pe piaţa anglo-saxonă. Odată inserat acolo, regulile sînt altele şi vor apărea şi scriitorii profesionişti, şi autorii de scenarii… E greu, dar sînt încrezător. Cît despre editori, ei au o problema în general: cartea electronică a democratizat accesul la editare şi cred că orice editor care vrea să mai existe şi peste zece ani, ar trebui să-şi tripleze de mâine cheltuielile de marketing.”

Cum spuneam, total de acord. Şi nu pentru că apar şi eu pe lista scurtă, dar chiar cred că în scurt timp un scriitor român va face o figură frumoasă peste hotare.

textul integral al interviului aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *