PUBLICITATEA VINDE. CHIAR ORICE

Acum vreo câţiva ani (e drept, sunt cam mulţişori, măi frate, da’ parcă mi-i greu să recunosc), cutreieram un anticariat să văd ce-au mai citit alţii şi ce aş mai putea să citesc eu. Şi am găsit o cărţulie despre care am decis după câteva clipe. O vreau.

Am vrut-o pentru că avea un titlu care chema la lectură. Filiera Falcone. Şi asta se întâmpla la puţină vreme după ce mafioţii italieni începuseră să respire ceva mai uşuraţi din cauză că Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino îşi încasaseră porţia de recunoştinţă. Dar, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, pe copertă scria cu litere maşcate că autorul, un anume Giorgio Cajati şi-a asumat riscuri enorme publicând o carte prin care ni se va elucida misterul asasinării celor doi magistraţi antimafia. Era clar că nu puteam rezista unei astfel de oferte. Şi nu m-am întrebat decât într-o doară de ce o carte atât de… preţioasă?!  A avut nefericirea de a ajunge pe rafturile unui anticariat la câteva luni după ce ieşise din tipografie.

Şi mai era o chestie, că dacă mă interesează cine este GGR (şi am aflat, cică Gât Gros Răguşit).

Destul că am cumpărat-o. Şi am citit-o. dezamăgire totală, fraţilor. Nici vorbă de dezvăluiri incendiare, nici vorbă de lămurit cum au sfârşit-o cei doi incoruptibili italieni. O poveste dezlânată despre un mafiot pocăit care vrea să-şi răzbune fiica maltratată şi violată de cinci derbedei mafioţi. Şi pe tatăl lor, evident, că şi tartorul ăl bătrân o merită din plin.

Din când în când, pezevenchiul acesta răzbunător mai aude pe la radio ba că a murit Falcone, ba că a murit Borsellino. Şi că e anchetă. Şi, minune, el este şi GGR care terorizează prin telefon.

O carte de tot rahatul, cu o publicitate de care nu se bucură nicio trufanda. Dar aici am auzit pentru prima dată cuvântul curvăsărie. „Mâna mecanică, ce curvăsărie o mai fi şi asta?”. Cred că este cel mai potrivit cuvânt care poate descrie „Filiera Falcone”. Oricum, m-am lecuit, n-am mai citit nimic de Cajati. Nici nu ştiu să fi publicat ceva. Şi ar fi mai bine să nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *