SABIA MAGICĂ. MARCUS SEDGWICK

EDITURA NEMIRA

2009

TRADUCEREA SILVIU GENESCU

Cu siguranţă că, dacă aş fi avut vârsta publicului ţintă, pentru care a fost scrisă această carte (apărută în Colecţia Nemira Junior) aş fi găsit-o mult mai pe placul meu. Dar vremea trece, anii trec, năravurile se schimbă şi ele, ba, mai rău, apar şi apucături noi… Ce să mai spun. Când scriu aceste rânduri încerc să scot copilul din mine. La iveală, desigur.

O carte care mi-a prilejuit o reîntâlnire, cu Mioriţa. Da, cu aia, ştiţi voi care. „Pe-un picior de plai/ Pe-o gură de rai… Trei turme de oi/ Cu trei ciobănoi” . Dacă n-aţi înţeles decât pe la vârsta majoratului cum vine treaba cu transhumanţa (multă vreme am crezut că e vorba de ceva cu îngropăciune, de la humus, partea organică a solului, chestie de care s-a ales şi ciobanul nostru) şi aţi avut oroare şi pe profesorul de română, şi pe comentariul literar, mă înţelegeţi. Dar Mioriţa pe post de Bau-Bau pentru vampiri… Iată ceva nou. Şi o  dovadă clară că mitologia românească se dovedeşte sursă de inspiraţie şi pentru scriitori născuţi pe alte coclauri. Că nu-l avem numai pe Dracula, tunat şi băgat în istoria literaturii universale de un irlandez beţiv. Mai avem şi alte comori. Încercaţi să le descoperiţi şi să le exploataţi şi singuri, că de aurul de la Roşia Montana ne-am şters pe bot. Toţi.

Toma şi fiul său, Petru, se aşează lângă satul Ciust în toiul unei ierni geroase. Ocupaţia oficială este cea de tăietori de lemne. Şi pentru Petru chiar este. Dar Toma, bătrânul, ascunde nişte secrete. Chiar şi faţă de Petru. Şi bea de stinge, mai ceva decât Pavel Stratan şi taică-său la un loc. Iroseşte o droaie din paginile cărţii (şi aşa subţirele) cu obiceiurile bahice.

Petru se îndrăgosteşte, cam de cine nu trebuie. Şi taică-său, între două reprize de drojdeală, face tot posibilul să mute casa pe o insulă. Încetul cu încetul, secrete teribile ies la iveală. Şi o sabie, făcută să scape lumea de vampiri. Şi lumea cântă Mioriţa. Pavel Stratan, unde eşti tu să cânţi de băute juvenile?

Ei, cam asta-i. Dacă aţi început să vă simţiţi bătrâni, căutaţi altceva de citit. Dacă încă mai aveţi un suflet tânăr, cumpăraţi de aici. La un preţ atrăgător. Nu vă ascund că a fost şi mai bun

One thought on “SABIA MAGICĂ. MARCUS SEDGWICK”

  1. Pingback: Zepeline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *